"Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата". Това каза Ахмед Доган, към онзи момент все още не почетен, а обикновен председател на ДПС малко преди парламентарните избори през 2009 г. Тази му реплика провокира висока избирателна активност и в крайна сметка ГЕРБ получи почти собствено мнозинство. А в последвалия управленски мандат на Бойко Борисов обръчите около ДПС -  фирми, банки, медии и т.н. достигнаха своя разцвет.

Много е вероятно срещата между настоящия председател на ДПС Лютви Местан и турския президент Реджеп Ердоган, провела се преди дни, да предизвика същия ефект върху изборните резултати от вота на 5 октомври. Не е изключено показното ръкостискане между Местан и Ердоган отново да провокира висока избирателна активност и отново най-големият печеливш от нея да бъде ГЕРБ.

Възможно е от високата активност да спечели и Реформаторския блок. След всички противоречиви сигнали, които идват от тази формация и особено след провала на конгреса, на който трябваше да бъде избран лидер, възможностите на блока за печелене на доверие чувствително намаляха. Особено любопитно е, че срещата на Местан и Ердоган и провалът на конгреса на блока почти си съвпаднаха във времето. Може би не трябва да се изпада в теория на световната конспирация, но подобно съвпадение няма как да не направи впечатление. Факт е, че и двете събития са от голяма полза за ГЕРБ.

Според някои коментари срещата между Местан и Ердоган има геополитически измерения и е свързана с неспокойната обстановка в Източна Европа и Близкия изток. Тези разсъждения имат своите основания. Сигурно е обаче, че тази среща ще има огромно влияние върху вътрешнополитическия живот на нашата страна. ДПС вероятно ще се представи по-добре от очакваното на вота, но реакцията срещу движението също не бива да се подценява.

Завоят в политиката на ДПС по отношение на Ердоган също е много любопитен. В доклада си пред последната национална конференция на партията - същата конференция, на която Октай Енимехмедов извади пистолет - Доган изрично разкритикува Борисов за особено близките отношения, които поддържа с Ердоган. Той го упрекна за това, че търси помощ срещу ДПС от Анкара. Доган упрекна и самия Ердоган, че откликва положително на исканията за помощ. Той определи това взаимодействие като "странни отношения, които имат аналогични модели в историята на Балканите".

Няма как да не си зададем въпроса дали тази констатация не би трябвало да важи за всеки един политик, включително за Местан. И по-точно - особено за Местан.

Очевидно е, че Ердоган продължава - волно или неволно - да помага на ГЕРБ. Разликата е само, че преди това се правеше въпреки ДПС, а сега с негова помощ. Трудно е да се отгатнат сложните международни отношения, които вероятно също имат роля в срещата Местан - Ердоган. Какво ще предизвика тази среща в България обаче е сравнително лесно да се прогнозира.