Съветът на ЕС одобри днес окончателно предложението на Еврокомисията за създаване на Европейска информационна система за съдимост (ECRIS). Тя съдържа данни за осъждани граждани на държави извън Общността, както и на лица без гражданство..

Основни характеристики

• Базата данни ще бъде достъпна онлайн и органите ще могат лесно да търсят чрез механизъм на принципа наличие/липса на съвпадение. При съвпадение ще се посочват държавите членки, от които може да бъде получена пълна информация от регистрите за съдимост за дадено лице.

• Системата ще съдържа само данни за самоличност, включително пръстови отпечатъци и портретни снимки, когато има такива.

• Системата ще се управлява от eu-LISA. Това е агенцията на ЕС, която отговаря за управлението на широкомащабните информационни системи в пространството на свобода, сигурност и правосъдие.

• Освен при наказателни производства системата може да се използва и за други позволени цели, например при проверка на лица, които ще работят с деца, или при издаване на разрешителни, например за огнестрелно оръжие.

Новите правила вече са приети от Европейския парламент и ще влязат в сила във всички държави от Съюза след публикуването им в Официалния вестник на ЕС в следващите седмици. Предвижда се по-нататък да бъде въведена възможност за проверки в базата данни при разглеждане на заявления за разрешение за пътуване до ЕС, при оценка на заявления за визи или при разследване на използването на фалшива самоличност.

Съществуващата система се използва около 3 милиона пъти годишно за обмен на данни за постановени присъди. В около 30 на сто от случаите на потърсени данни от регистрите за съдимост е даден положителен отговор. Става дума за предоставени действителни данни от регистрите за съдимост, главно при наказателни производства.