Европейският съюз симулира единство спрямо възобновяващия се граждански конфликт в Либия, но всъщност е дълбоко разделен за това чия страна да вземе, каза днес пред Ройтерс председателят на институцията Антонио Таяни.

Войските на военния командир маршал Халифа Хафтар водят ожесточени боеве с правителствените войски на 30 километра от столицата Триполи в офанзива, която цели да свали международно признатото правителство начело с премиера Файез ас Сарадж.

Външните министри на ЕС не успяха да се споразумеят по общи заключения за Либия на последната си среща в понеделник в Брюксел.

“Нуждаем се от повече единство, трябва да говорим с един глас като европейци, но за съжаление сме разделени по това”, каза пред Ройтерс Таяни, който е италианец.

Той добави, че Франция и Италия имат “разминаващи се интереси” по отношение на Либия, бивша италианска колония.

Докато Рим подкрепя Сарадж, Париж дълго беше сочен като опора на Хафтар, който се радва още на подкрепата на Египет, Саудитска Арабия и на страните от Залива. Военачалникът, който получава оръжия и от Русия, спечели приятелството на цитираните държави с това, че воюва с различните ислямистки групировки, които върлуват из Либия в хаоса след падането от власт на диктатора Муамар Кадафи през 2011 г.

Таяни нарече британско-френските въздушни удари през 2011 г., довели до падането на режима му грешка, която е причина за днешния хаос в страната.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, също италианка, каза в понеделник, че независимо от липсата на общо комюнике ЕС е единен в призива си към воюващите страни да обявят примирие и да се върнат на масата на преговорите.