С емоционални откровения, препълнена зала, възторзи и призиви да се върне в политиката - така мина представянето в четвъртък вечер на първата мемомарна книга "Свидетелства за прехода 1989-1999 г." на бившия премиер и партиен лидер на СДС, а след това и ДСБ - Иван Костов.

Зала "Тържествена" на Военния клуб не успя да събере всички гости на премиерата. Костов отговаря близо час на множество въпроси за своите "свидетелства" - за саможертвите, за реформите на неговия малоброен авангард, за нежеланието на мнозинството българи да поиска промяна в началото на 90-те години.

Залата беше тясна за всички гости на премиерата.

Проф. Калин Янакиев, автор на предговора на книгата, описа Иван Костов като вярващ само и единствено в истината човек. Нарече книгата му драматична, защото разказвала за "трагичната съпротива" на малцина, които са искали реална промяна в българското общество след 1989 г.

Защо след високите оценки на кабинета "Костов" бяхаме изоставени, попита бившият премиер.
В емоционален момент Костов попита реторично защо от всички, които днес оценяват това, което правителството му е направило за страната, е бил изоставен след 2001 г. И заяви, че е почувствал горчивина.
 
"Аз се чувствах съвършено сам. С няколко души да защитавам цялото това дело", сподели той.
 
По думите му голямата поука от изминалите години е, че демокрацията има нужда от своите защитници.

"Тя трябва да се брани, не я ли браним, няма да я имаме", добави Костов.

Той отчете и друг пропуск на политиците от 90-те. Според него е била сбъркана философията на разкриването на истинските механизми на Държавна сигурност (ДС). Бившият премиер разказа, че е бил сгрешен подходът, като се разкривали жертви на ДС, притиснати по различни причини. А в същото време останали незасегнати кръгове от бившите комунистически служби, които използвали страха. И посочи за пример случая с досието на философа Юлия Кръстева, която живее във Франция и беше обявена от Комисията по досиетата като сътрудник на ДС.

В отговор на друг въпрос - за злоупотребите на властта и медиите, Костов отговори, че всички са обсебени от апартаментни скандали, но пропускат, че се купува топлоцентрала, която носи приходи без да произвежда ток, визирайки Ахмед Доган и сделката за ТЕЦ "Варна".

Според него в други държави системите за сигурност работят.

"Защо в Скандинавските държави не настъпи политическа буря от това, че техни банки изпраха колосалната сума 220 млрд. руски пари", попита той. И отговори: "Защото там системите за санкции работят и е сигурно, че нарушенията ще бъдат разкрити и наказани."

Имаше въпроси и кога "Свидетелствата" на Костов ще имат продължение. Организаторите на премиерата съобщиха, че вече има платформа pitaikostov.com, където могат да се задават въпроси на бившия премиер.

Бивши министри и висши функционери на СДС, а след това и на ДСБ, гостуваха на събитието. Сред тях бяха Екатерина Михайлова, Бойко Ноев, проф. Георги Фотев, Иван Сунгарски, лидерите на Демократична България - Атанас Атанасов, Радан Кънев, Христо Иванов, кандидатът за евродепутат Стефан Тафров.