Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че следващата седмица планира да представи за обществено обсъждане режим за предсрочно прекъсване на мандатите на главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища. Макар и да отговори с „категорично да“, че този „режим“ няма да засегне сегашните мандати на Сотир Цацаров, Лозан Панов и Георги Чолаков, новият правосъден министър обясни, че инициативата му е по препоръка на Европейската комисия.

Тази година изтича мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров. На председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов изтича през 2022 г., а на Върховния административен съд Георги Чолаков - през 2024 г.

В интервю за предаването „Панорама“ на БНТ той припомни, че и през декември е споменал този въпрос, защото е бил и приоритет на комисията по правни въпроси в парламента и е бил поставен от правосъдното министерство.

„С оглед на изпълнение на критериите по механизма за сътрудничество и оценка е да отворим работата за установяване на режим за предсрочно прекратяване пълномощията на главния прокурор, председателя на касационния съд, председателя на Върховния административен съд, така наречените трима големи.“, каза Кирилов.

„Длъжни сме“, каза правосъдният министър. И обясни, че това е било коментирано в предходните доклади на Европейската комисия „да се създаде правен ред във връзка остраняването, отзоваването, предсрочното прекратяване на така наречените трима големи“.

Попитан дали това не е удар по двамата съдии, особено по Лозан Панов, Кирилов отговори:

„Пак искам да направя уговорката, това няма нищо общо с личността и с индивидуалността, на който и да е от всеки един от тримата. Критиката към България беше свързана с това, че нямаме ясни правила, нямаме критерии, нямаме и процедура кога при какви нарушения, при какви несъответсвия би могло да се прекрати... това е един много дълъг мандат, седемгодишен мандат... би могло да се прекрати този мандат. Кои са органите, които биха могли да вземат това решение и каква е процедурата.“

„Вие искате да уточните процедурата, а не да им прекратите мандата сега“, попита водещият Бойко Василев. А Кирилов отговори с усмивка: „Не, на който и да е от тримата“.

Правосъдният министър смята, че една от основните потребности на държавността в България е възстановяването на доверието:

"Нашите опоненти често прибягват до атака, деструкция, противопоставяне, за да взривят фундамента на демокрацията - доверието на държавността, доверието в правото."

Кирилов смята, че в скандала с апартаменти обективно правото не е нарушено:

"Нека да върнем лентата назад във времето (...) Преди 12-15 години. И тогава имаше скандали с продажби на държавни и общински имоти. Тогава български министър беше придобил голям апартамент на "Патриарх Евтимий" (в София - б.р.) за около 7000 лева."