Отрицателните тенденции в демографията могат да се обърнат, ако хората в малките населени места имат поминък. В момента всеки втори на възраст между 20 и 39 години е емигрант. Младите предпочитат да работят и живеят в чужбина, където да гледат децата си. Това разказаха пред Нова телевизия експерти по демографски въпроси от БАН и от Националния статистически институт (НСИ). 

"Ако се вземат някакви мерки за развитие на регионите, може би могат да се обърнат нещата", заяви Магдалена Костова от НСИ.

„Не бих нарекла картината апокалиптична. Имаме демографски проблем, той не е от днес или от вчера. Населението намалява и което е по-важно - застарява. Нещата винаги могат да се обърнат при предприемане на подходящи мерки и на работещи политики. Трябва да се търсят начини, за да се решат проблемите на демографията”, каза още тя.

По думите на доц. Надежа Илиева от БАН към 2030 г. 60 процента от територията на България ще се превърне в "демографска пустиня" - под 10 души на квадратен километър. И добави, че това е типично за териториите в Северна Европа. 

"Не е логично на такава географска ширина, с такива благоприятни условия за развитие на земеделие и за останалите стопански отрасли да остане празна територия", добави тя.

Най-възрастно е населението във Видин, Габрово и Кюстендил. Там средната възраст е около 48 години. Най-младо е населението в София, Варна, Бургас и Сливен.

Според последните данни на НСИ се запазва тенденцията на увеличаване на броя на децата, родени от жени на възраст 40 и повече навършени години – от 2 108 през 2017 г. на 2 154 през 2018 година. Увеличава се и средната възраст за сключване на първи брак - 31,7 за мъжете и 28,7 години за жените. Над половината от новородените са без брак - към 58% и над 36 000 бебета.