"Абсолютно провален мандат, в който не свърши нищо".

Така Христо Иванов, съпредседателят на "Демократична България" и лидер на "Да, България", коментира главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в края на годината. Поводът бе днешното изявление на Цацаров, с което той подкрепя идеите на правосъдното министерство за разработване на механизми за търсене на отговорност на т.нар. трима големи - председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор.

Както Клуб Z писа, след дългогодишно настояване на Европейската комисия България да изготви механизъм за разследване на главния прокурор, изведнъж новият правосъден министър Данаил Кирилов, който току-що бе заел поста, обяви като свой приоритет "установяване на режим за предсрочно прекратяване пълномощията на главния прокурор, председателя на Върховния касационнен съд, председателя на Върховния административен съд, т. нар. трима големи".

Това, разбира се, веднага породи коментари, че целта е отстраняването на "любимеца" на властта - председателят на ВКС Лозан Панов.

Критиките на ЕК всъщност винаги са били по отношение на независимостта на едно евентуално разследване спрямо главния прокурор. Постепенно обаче фокусът бе отместен от него към "тримата големи" в пакет.

В предаването "Лице в лице" по бТВ бившият правосъден министър коментира, че темата в действителност дълги години е била "табу", а Цацаров се е опитвал да "блокира всички възможности за разследване" на главния прокурор при скандали от близкото минало, в които е бил замесван и той. 

"Когато като министър се опитвах да въведа тези механизми, той ги блокира. Сега има нужда да се легитимира след един абсолютно провален мандат. Не свърши нищо. Сега на изпроводяк го опакова като разследване на тримата големи. Прокуратурата може да разследва ВКС и ВАС, докато тази възможност отсъства при главния прокурор - той е на върха на йерархичната структура", посочи Иванов.

И припомни, че още от времето на Никола Филчев като главен прокурор Европейският съд по правата на човека констатира, че у нас липсва механизъм за разследване на главния прокурор.

"Освен това на нас ни липсва механизъм за отчетност. Сега се чете годишен доклад пред парламента. Тук става въпрос за механизъм за текуща отчетност. И същите хора, които досега не правеха тези стъпки, се опитват да замажат", посочи Иванов, визирайки управляващите. 

Той смята, че парламентът е този, който трябва да упражнява текущ контрол върху работата на държавното обвинение.

Помолен да коментира изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов, който видя връзка между "Апартаментгейт" и предстоящия избор на нов главен прокурор, Иванов посочи:

"Не е тайна, че председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев беше предпочитаният кандидат на Бойко Борисов, въпреки че не би трябвало той да избира главен прокурор".

Самият Георгиев попадна в апартаментната афера заради терасата си от близо 200 кв.м, която не е декларирал, защото била обща част, но пък е опитал да ипотекира като своя собственост. Шефът на антикорупционния орган излезе в отпуск след настоятелен призив на Борисов.

"Контролните механизми явно не си вършат превантивната работа. Големият проблем е, че тази институция КПКОНПИ по естеството си трябва да открие тези проблеми. За това е създадена, само че не е свършила тази работа и журналистите трябваше да правят разкрития. Всичко това е една поредица от пошли имитации - прави се орган, който се занимава с изпълнение на поръчки", посочи Христо Иванов, припомняйки и старите скандали около "тефтерчето" на Филип Златанов и при предшественичката на КПКОНПИ, оглавявана от Стоян Кушлев.

Бившият правосъден министър разказа и за проект за разработване на софтуер, който автоматично да обработва тези декларации, иницииран в мандата му. Имало е осигурено финансиране по програма "Добро управление". "Парите бяха предвидени за тази дейност, очевидно дейността на реализирана", констатира към днешна дата той. 

"Проблемът е, че докато някой е на власт получава такава изгодна сделка. Политици, овластени лица, нямат право на изгодни сделки. Защото зад такива сделки се крие или лобизъм, или пране на пари. Затова има декларации и орган, който би трябвало да проверява", посочи в заключение Христо Иванов.