Капеланът на парижкия противопожарен отряд Жан-Марк Фурние бе обявен за герой заради участието му в спасяването снощи на трънения венец на Христос от горящата катедрала "Нотр Дам", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорейки днес пред репортери край катедралата, кметът на 15-и парижки район Филип Гужон каза, че свещеникът е настоял да влезе в горящата сграда с екип от пожарникари и е изиграл важна роля в спасяването на реликвата. 

Храбростта на Фурние бе отбелязана и след терористичната атака срещу зала "Батаклан" в Париж през ноември 2016 г., когато той се грижеше за ранените и се молеше над телата на мъртвите. От интервю, което той даде след атентата за списание "Християнско семейство", става ясно, че Фурние е бил базиран в Германия и в западния френски департамент Сарт, преди да започне работа като военен свещеник в парижката пожарна.

Служил е и в диоцеза на френските въоръжени сили и е бил известно време в Афганистан. 

Произведенията на изкуството, евакуирани от катедралата "Нотр Дам" при вчерашния пожар, ще бъдат прехвърлени в Лувъра, съобщи пред репортери френският министър на културата Франк Ристер, цитиран от Ройтерс.

Реликви като трънeния венец на Христос и туниката на френския крал от 13 век Луи първо бяха преместени в кметството и сега ще бъдат прехвърлени в намиращия се наблизо музей Лувър, каза министърът.

Когато пожарът започнал, служители на пожарната, министерството на културата и кметството бързо отишли в катедралата, за да опазят най-важните произведения на изкуството, намиращи се в нея, заяви Ристер по-рано.

Стотици пожарникари водиха битка с огъня до тази сутрин.

За момента фластите във френската столица изключват злонамереност. Тече разследване на причината за възникване на огнената стихия.

"Може би трябваше да се използват противопожарни самолети", отбеляза Доналд Тръмп вчера като съвет към френските пожарникари за потушаване на пожара.

"Щеше да е като игра на боулинг с катедралата, всичко би рухнало", реагира на тези думи пред Франс прес говорител на френската Дирекция за гражданска защита.

Противопожарният самолет "Канадер" може да носи до 6300 литра вода. Най-малко 3000 литра се изливат само от единия от двата резервоара.

"Равносилно е 3-тонен бетонен блок да се стовари със скорост 250 км/ч, обясни подполковник Микаел Берние. - При това положение можеше да рухнат и двете камбанарии. Това е технически невъзможно, неосъществимо и най-вече би било абсолютно безполезно."

Имаше и доста коментари във Франция защо това не се е случило.

Това средство за гасене на пожари, което е за ненаселени райони, не може да се използва в урбанизирани участъци, още по-малко в гъстонаселен град като Париж, добави Берние.

"Близките сгради биха били поразени от разлетели се каменни блокове, да не говорим, че преди това трябва да се евакуира целият район, каза представителят на "Гражданска защита". - Невъзможно да се приложи снощи за "Нотр Дам", където 500 пожарникари се бореха с огъня, някои от тях - вътре в сградата."

Дори ако става дума за хеликоптер за гасене на пожари, който превозва само 1500 литра вода - далеч под обемите, които може да транспортира самолет "Канадер" - разрушенията биха били значителни.

"Корабът на катедралата би се сринал, нямаше да има вече подпорни арки, отбелязва Берние. - Изливането на вода от самолет върху подобен тип сгради би могло да доведе до разрушаване на цялата конструкция."

Друг фактор, поради който снощи е било невъзможно да се приложи този вариант, е, че във Франция е забранено той да се използва нощем, за разлика от Австралия например:

"Там действат в участъци, които се намират на 100 км от най-близката къща. Най-много да убият някое кенгуру", отбеляза Берние.

Френският флот от противопожарни самолети - 12 "Канадера", 8 самолета "Тракър" и два "Даш" - са базирани в Ним-Гарон, департамент Гар, Югоизточна Франция. 

Междувременно пожарът в катедралата промени политическия живот във Франция - президентът Еманюел Макрон отмени планираните си прояви и подтикна политическите партии да обявят временно прекъсване на кампанията за европейските избори, предаде Франс прес.

Очакваше се снощи френският държавен глава да съобщи на французите първите заключения от "големия дебат", консултациите с населението, започнали в отговор на движението на "жълтите жилетки", които от пет месеца протестират срещу данъчната и социална политика на правителството.

Президентът записваше речта си, когато дойде новината, накарала го да промени плановете си. Изявлението му снощи, направено в близост до мястото на пожара, беше посветено на катедралата "Нотр Дам", а излъчването на записаната реч беше отложено за неопределен срок.

Отменена беше и планирана за утре пресконференция. Френското президентство съобщи днес, че президентът ще направи изявлението си за дебата, "когато му дойде времето" и "в подходящия момент".

В същото време министрите се концентрират върху подготовката на план за възстановяване на емблематичната катедрала. 

Днес повечето партии обявиха пауза в кампанията за европейските избори на 26 май. Тя ще продължи най-малко 24 часа. Радикалната лява партия "Непокорна Франция" обаче реши да проведе предвидените за тази вечер политически прояви.