Валентин Златев вече не е управител на "Лукойл България", съобщава "Медиапул".

С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството – регистрираното в Холандия "Лукойл Юръп Холдингс Б.В.", от 19 април 2019 г. договорът на Златев е прекратен и той не представлява българското дружество.

На негово място от Прага идва 44-годишният Булат Субаев, който в последните осем години е бил генерален директор на "Лукойл ЦИЕ и Белгия" - дивизията на "Лукойл" за Централна и Източна Европа. Преди това Субаев е бил шеф на дъщерната компания на "Лукойл" в Белгия, според руски публикации.

За "Банкеръ" новината потвърждава изпълнителният директор на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Той уточнява, че в страната ни вчера са пристигнали представители на руската компания, които са се срещнали с Валентин Златев. Запознати твърдят, че след срещата Златев не е имал вид на човек, който е притеснен от раздяла с поста си.

В решението на собственика на "Лукойл България" не се посочват причините за смяната на Валентин Златев, който е начело на дружеството от март 2008 г. Но според неофициална информация на Mediapool то е взето заради вътрешно разследване на дългогодишния представител на руската компания у нас за източване на българските й активи.

Пресслужбата на „ЛУКОЙЛ-България“ ЕООД съобщава, че Генералният директор на дружеството г-н Валентин Златев е назначен за Председател на Контролния съвет на „ЛУКОЙЛ-България“, като заменя на тази длъжност представителя на Президента на ПАО ЛУКОЙЛ г-н Алексей Ламбин. Заедно със зам.-председателския пост в Надзорния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“, на новата си по-висока позиция той ще координира цялостната дейност на двете дружества от групата ЛУКОЙЛ и ще осъществява контролни функции над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на страната.

Това е позиция без особено значение, но вероятно Златев е успял да я спазари благодарение на контактите си с премиера Бойко Борисов, твърдят източници на Медиапул.

Според тях решението за смяната на Златев е взето окончателно през последните две седмици, след безуспешни усилия от негова страна да предотврати смяната.

В сайта на компанията все още Валентин Златев стои като "Генерален директор на ЛУКОЙЛ-България ЕООД, член на Надзорния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бур​гас” АД".

Според БНТ пък от новия си пост Златев ще наблюдава и двете дружества.

Златев официално и неофициално е един от най-богатите хора в България. Макар той да отрича подобни връзки, медиите го свързват с "Джи Пи груп" - корпорация, която печели едни от най-големите инфраструктурни проекти в България.

В днешния си материла "Медиапул" цитира проверката  след публикации на Бивол от септември 2018 г. В нея покрай скандала с арестуваните журналисти, разследващи "Джи Пи Груп" за схема за печелене на европроекти, се разкриват имотни сделки, които дружество, свързано със Златев, правело като купувало евтини терени, а после ги продавало на "Лукойл" за бензиностанции на многократно по-високи цени.