Цветница е. Православната църква отбелязва посрещането на Иисус Христос в Йерусалим. В православните храмове се отслужва молитва и се благославят върбови клонки, затова денят се знае и като Връбница.

Неделята преди Възкресение и ден след Лазаровата събота се празнува тържественото посрещане на Иисус в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Билейската история разказва, че в града той влиза на магаре символ на мир и приятелство, а не на кон, както обикновено се отправяли бойците на война, пише „Фокус“.

Идвал, за да служи на хората, а не да воюва с тях. Носела се мълвата за чудесата, които извършил, и за силата на новата вяра. Разказвала се вече и историята за чудното Лазарово възкресение, което мнозина видели с очите си предния ден и от тук нататък, до края на дните си, щели да го превръщат в една от най-невероятните и тръпнещи легенди на християнството.

Пътят пред Спасителя бил застлан с маслинови, палмови и лаврови клонки, върба, здравец и цветя. Мир, любов и победа носел той на многобройния народ, който се тълпял да го зърне с очите си, да го докосне, да бъде поне наблизо.

„Осанна на сина Давидов! Благословен е онзи, който идва в името на Господа!", носели се възгласи отвсякъде.

Макар свързан с конкретно религиозно събитие, празникът се възприема от народа ни повече като пролетен, цветен празник, в който светът и природата празнуват своето раждане. Ден на цветята, младостта и раждането за живот отново на света около нас.

В народната представа за ред и порядък се среща митологичният образ на змея, който, също като Лазар, е на границата на нашия и отвъдния свят. Често представата за него се свързва с атмосферни явления, дъжд, град, гръмотевици. Пролетта и празникът са добро време чрез магия и песни да бъде умилостивена разрушителната стихия на времето.

Смята се, че на този ден празнуват всички, които имат имена на цветя и растения. Божура, Цвета, Цветана, Върбан и Върбана, Гроздан, Дафина, Гюла, Детелина, Здравко и Здравка, Лилия, Незабравка, Теменужка, Пламена, Явор, Ясмина и много други.

 

 

Днес ще има и традиционна кръводарителска акция за Цветница. Пунктовете ще бъдат разположени пред храмовете „Света Неделя”, „Свети Седмочисленици”, „Света Параскева” и „Покров Богородичен” в столицата от 09:00 до 13:00 часа.  Всеки, които иска да дари кръв, може да го направи и в сградата на Националния център по трансфузионна хематология.