Католиците честват най-големия християнски празник Възкресение Христово.  Разминаването с православните християни се дължи на двата различни календара. Православните спазват Юлиянския календар, а католиците – Григорианския.

Въпреки, че Западната и Източната църква не честват заедно Възкресение, различия в обичаите почти отсъстват, отбелязва пред БНР апостолическият екзарх епископ Христо Пройков.

„Много малка е разликата между единия и другия Великден. Една седмица само ни разделя, за да бъде обгърнат целия свят от тази обща радост, че Иисус Христос наистина възкръсна“, обясни той пред националното радио.

Празничната литургия за Великден ще бъде отслужена в Плевенската католическа църква „Дева Мария от Фатима“, която е и първото светилище в чест на Дева Мария в Северна България.

В Белене католиците се събират в храм „Свети Антон Падуански“.

"Близо сме до това посещение на папата. Този Великден ще се помолим специално за мир на Земята, мир в този свят. Да има мир в нашите сърца, да има мир в нашите семейства, в нашите общности и в целия свят между народите“, разказа пред "Хоризонт" отец Павел Кортези.

Ще се включи и най-възрастният свещеник - отец Йоско, който е на 92 години.

„Той е бил ръкоположен от Блажения Евгений Босилков през 1951 г. и той продължава да служи заедно с мене, изповядва и хората. Той продължава да работи. Той винаги повтаря думите на Свети Павел: „Който не иска да работи, няма да яде". Той участва винаги навсякъде“, добави отец Павел Кортези.

Във Ватикана папа Франциск ще произнесе Традиционно великденско послание "Към града и към света" в 12 ч. от катедралата "Свети Петър".

Освен католиците, Възкресение Христово честват днес и миряните на Арменската апостолическа православна църква в България.