Григор Димитров се срина с 15 позиции в световната ранглиста на ATP и е 43-ти в изданието й за тази седмица. Това е най-лошото класиране на Димитров от края на 2012 г., когато бе 48-и.

Първата ракета на България загуби от Рафаел Надал в 1/8-финалите в Монте Карло през миналата седмица и не успя да защити точките си от достигането до полуфинал през 2018-а.

Тази седмица той ще играе на турнира от ATP 500 в Барселона, където се нуждае от две победи, за да не понесе нов срив. Първият му съперник ще стане известен днес - Фернандо Вердаско или Филисиано Лопес. При успех е възможен сблъсък с Александър Зверев. 

В топ 5 промени не настъпват и Новак Джокович остава лидер, следван от Рафаел Надал, Зверев, Роджър Федерер и Доминик Тийм. Кевин Андерсън измества Кей Нишикори от шестото място и това е единствената рокада в челната десетка.

Сърбинът Душан Лайович, който изненадващо стигна до финала в Монте Карло, бележи прогрес с 24 позиции и е 24-ти, а шампионът Фабио Фонини скача с 6 места до 12-о.

При жените няма нито една промяна в топ 10. Наоми Осака остава начело, а зад нея се нареждат Симона Халеп, Петра Квитова, Каролина Плишкова, Ангелик Кербер, Елина Свитолина, Кики Бертенс, Слоун Стивънс, Ашли Барти и Арина Сабаленка. Първата ракета на България при дамите Виктория Томова губи една позиция и е 151-а.