Руският президент Владимир Путин заяви днес, че намира за странни протестите на Украйна и на западните й съюзници срещу указа му, който улеснява издаването на руски паспорти на граждани на отцепилата се във въоръжено сепаратистко въстание източна Украйна, или Донбас.

Той посочи, че държави от Европейския съюз като Румъния, Унгария и Полша издават паспорти на сънародници, живеещи в чужбина.

"Предизвиква отрицателна реакция. Странно - каза Путин пред журналисти след среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в руския далекоизточен град Владивосток. - С какво руснаците в Украйна са по-лоши от румънците, поляците, унгарците? Не виждам нищо необикновено тук."

Германия, Франция и Европейският съюз днес разкритикуваха указа на Путин.

"Заедно с Франция осъждаме руския указ, който би облекчил предоставянето на руско гражданство на хората в някои части на източна Украйна", се казва в съобщение на германското външно министерство.

Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини нарече акта на Путин "още една атака срещу суверенитета на Украйна".

"Времето на такова решение веднага след президентските избори в Украйна... показва намерението на Русия да дестабилизира още повече Украйна и да изостри конфликта", каза говорител на Могерини.

ЕС очаква Русия да се въздържа от действия, насочени срещу Минските споразумения и възпрепятстващ пълното реинтегриране на украинските райони, които не са под правителствен контрол, се казва още в изявлението.

Вчера новоизбраният украински президент Володимир Зеленски и външният министър на страната Павло Климкин призоваха Запада да засили санкциите срещу Русия в отговор на указа за паспортите. Украйна поиска Съветът за сигурност на ООН да се занимае с въпроса.

Областите около градовете Донецк и Луганск се отцепиха от Украйна през април 2014 г. във въоръжен бунт, който Русия подкрепи материално и военно, макар Москва официално да отрича това. Петгодишният конфликт досега е взел 13 000 жертви въпреки слюченото през 2015 г. прекратяване на огъня.

Наличието на руски граждани в тази част на Украйна би могло да послужи на Русия пряко да се намеси в района под предлог, че защитава правата им.