Високите технологии отдавна са част от медицината, но сега навлизат по нов начин - не просто във формата на скъпи инструменти в болниците, а като системи за активна грижа, профилактика и превенция. 

Тази концепция стои зад първата healthtech иновационна програма в България - инициативата SOinventure, осъществена в партньорство между фонда за рисков капитал Eleven и българския фармацевтичен лидер "Софарма Трейдинг".

SOinventure ще разработи платформа за работа със стартиращи компании, които имат готови решения в сферата на здравните технологии. Вътрешен акселератор в рамките на "Софарма Трейдинг" ще окуражава работата по предварително определени предизвикателства.

“Днес всички гледат към новите технологии и иновациите с очакване как те ще променят живота ни към по-добро. Ние искаме да бъдем двигател на тази промяна в сектора на грижа за здравето. Именно здравето на хората - ментално и физическо - е основа за просперитет и по-устойчиво бъдеще на всяка общност. Със SOinventure искаме да отидем отвъд опазването на здравето и да бъдем активната страна в създаването с помощта на технологиите на един по-смислен и по-удовлетворяващ живот на всеки един човек”, коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на групата компании "Софарма Трейдинг".

Три са основните приоритети и предизвикателства пред програмата - грижа за възрастните поколения, аптеката на бъдещето и преминаване от реактивна към проактивна грижа за здравето с помощта на дигиталните технологии.

До пет компании ще станат активни участници в Soinventure. Те ще получат обучение от експерти и менторски сесии от студиото за дизайн мислене Creative Shower, като така могат да подобрят продукта си и бързо да достигнат до крайната фаза - интеграция с бизнеса и изнасянето му на пазара.

Всичко това ще се случва във водещия хъб и екосистема за технологични компании и таланти Campus X.

“Един от най-красноречивите фактори за зрелостта на едно общество е начинът, по който то полага грижа за здравето и благоденствието на възрастните хора и на децата. Затова, лично за мен, няма по-обнадеждаващ момент от този, в който виждам на практика ангажираността и зрелостта на компания като "Софарма Трейдинг" да инвестира заедно с нас в това начинание, като същевременно подкрепя предприемаческата среда в България.”, споделя Даниел Томов, управляващ партньор в Eleven.

Кандидатстването за програмата е до 30 май. Повече информация може да се намери на сайта на инициативата SOinventure.