Масови арести - под този знак преминаха шествията по случай Деня на труда 1 май в Русия, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Общият брой на задържаните е 124 души, съобщи неправителствената организация "ОВД-инфо".

68 протестиращи са задържани в Санкт Петербург, където няколкостотин души излязоха на улиците с призиви за честни избори и с лозунги против президента на Руската федерация Владимир Путин. Някои демонстранти са носили плакати с надписи: "Петербург против (партия) "Единна Русия". Според руски медии са били задържани и хора с плакати "Путин не е вечен". 

Сред задържаните има поддръжници на опозиционера Алексей Навални. Очевидци съобщават за полицейско насилие, добави Ройтерс. 

Шествието в Москва, в което според полицията и профсъюзи, са се включили над 100 000 души, бе предвождано от кмета на столицата Сергей Собянин, съобщи ДПА.
Ораторите на Червения площад призоваха за по-високи заплати и повече работни места за младите и старите.

Протестите бяха организирани в момент, когато рейтингът на Путин спадна от около 90 до около 60 процента. Това, според социолози, се дължи отчасти на непопулярни мерки като увеличаването на пенсионната възраст и на ДДС след пет години на понижаване на реалните доходи. 

В столицата на Руската федерация Москва в първомайските шествия, организирани от проправителствени синдикати, участваха около 100 000 души - по данни на властите. 

Френската полиция пък влезе в сблъсъци с протестиращи, които хвърляха камъни, запалиха малки пожари и потрошиха автомобили на фона на първомайските демонстрации, събрали хиляди участници при строги охранителни мерки, предаде Асошиейтед прес. Арестуваните са над 165 души, а на органите на реда се наложи за пореден път да използват сълзотворен газ, за да контролират множеството, събрало се край парижката гара "Монпарнас" за основните протести. Засега не се знае колко души са ранени. 

Репортери на АП съобщават за групи хора, облечени в черно и с качулки, които крещят лозунги срещу полицията. Те са смесени с други демонстранти, носещи жълти жилетки или профсъюзни знамена. 

Във френската столица са разположени над 7400 полицаи, магазините и заведенията по пътя на шествията в Париж са затворени. Към традиционните първомайски шествия, организирани от синдикатите, се присъединиха жълти жилетки, за да изразят недоволството си от икономическата политика на президента Еманюел Макрон. 

В Испания трудещи се се събират днес за демонстрации в големите градове на страната с надежда гласът им да бъде чут дни, преди действащият премиер Педро Санчес да започне преговори с други партии за сформиране на ново правителство, предаде Асошиейтед прес. Водещите испански синдикати оказват натиск върху Санчес да отмени трудовите и фискални реформи, благоприятни за бизнеса, които са в сила от управлението на предишното консервативно правителство. 

Преди първомайските демонстрации в десетки германски градове най-големите синдикати призоваха гласоподавателите да участват в европейските избори и да се противопоставят на национализма и крайнодесния популизъм.
Обединението на германските профсъюзи - конфедерация от синдикати с общо близо 6 милиона членове - припомни днес, че ЕС е допринесъл да се осигури мира на континента в продължение на десетилетия и е донесъл значителни ползи за милиони - от платени отпуски до защита при майчинство.

Демонстрации имаше и  Гърция, и в Италия, и в други страни от Европа.