Напрежението във Венецуела ескалира към възможен решителен сблъсък между режима на левия президент Николас Мадуро и опозицията оглавявана от председателя на Националното събрание Хуан Гуайдо.

Гуайдо, цитиран от Би Би Си, призова днес за серия стачки, които да прераснат в национална стачка. Протестите трябва да принудят Мадуро да сдаде властта, която опозицията го обвинява, че е узурпирал в предсрочните президентски избори миналата година, които са масово непризнати за честни и демократични в свободния свят.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прогнозира по телевизионния канал Fox Business, че "много неща ще се случат" във Венецуела идната седмица, а може би и по-рано.

 

 

Преди него държавният секретар Майк Помпео каза, че Мадуро бил готов да избяга от страната, но Русия го разубедила да остане. Мадуро отрече съобщението, заявявайки, че то е част от усилията на опозицията, поддържана от САЩ, да го свали.

"Това е просто ужасно положение... Разглеждаме всички варианти... Искаме да помогнем на хората", каза Тръмп пред Fox.

Венецуела е в хуманитарна криза поради хиперинфлация, недостиг на стоки от първа необходимост и лекарства и хронични прекъсвания на тока, резултати от лошото управление на правителството на Мадуро, подкрепяно главно от Русия и Китай.

Хронични са насилствените сблъсъци между привърженици и противници на режима, който по общо признание се крепи главно на лоялността на военните, въоръжавани от Русия и с интереси в основната за страната петролодобивна индустрия.

За пропукване в лоялността на армията обаче говори призивът на Гуайдо, смята Би Би Си. Той е сред група военни във видеозаписа на изявлението си, разпространено в социалните мрежи. Заедно с хора във военни униформи се появява в социалните мрежи и друг опозиционен лидер - Леополдо Лопес.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън каза, че Мадуро е охраняван от кубински военен контингент във Венецуела, защото повече не се доверява на своите сили.