Кандидатите за председател на Еврокомисията от най-големите политически сили в Европарламента влязоха в словесна престрелка по въпроса за бъдеща европейска армия и политиката на сигурност.

Това се случи снощи в италианския град Флоренция. Този път участва вероятният победител в надпреварата - германецът Манфред Вебер от Европейската народна партия (ЕНП). Той не дойде на предишния дебат.

Другите трима участници бяха холандецът Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти (ПЕС), белгиецът Ги Верхофстад от Алианса на либералите и демократите в Европа и германката Ска Келер от Европейската зелена партия.

Вебер и Верхофстад бяха категорични, че ЕС трябва да има своя собствена армия. Докато Тимерманс и Келер са скептични по въпроса.

Ги Верхофстад първо заговори за идеята да се създаде европейско ФБР. След което премина към бъдещата армия.

„Най-голямото прахосване на пари в ЕС е за армията, начина, по който я организираме. Харчим близо половината от това, което харчат американците. Харчим три пъти повече от руснаците за армия в Европа, но не съм убеден, че ако руснаците го правят по този начин, ще бъдем в състояние да ги спрем. 20-хилядна европейска армия през 2024 г. Да го направим“, призова бившият белгийски премиер.

Той бе главният „ястреб“ сред четиримата участници в дебата, коментираха за Клуб Z дипломати в Брюксел.

Франс Тимерманс изрази несъгласие с идеята за еквивалент на ФБР. А за армията заяви:

„Не прекалявайте с обещанията. Няма да има европейска армия в скоро време.“

Манфред Вебер застана на страната на Верхофстад.

„Трябва да имаме големи амбиции. Основната идея е никога да нямаме война в Европа. Днес това е немислимо, но с обща европейска армия  това ще бъде напълно немислимо“, каза германския християндемократ.

Ска Келер не говори много за армията.

Вебер = Орбан

Като фаворит за пост номер 1 в ЕС Вебер бе постоянно атакуван от съперниците  си. Те го оприличиха с унгарския премиер Виктор Орбан, когато стана дума за миграцията. След това го обявиха за символ на затягането на коланите по целия континент в резултат на икономиите, предприети от десните правителства.

Вебер се отбраняваше, като изтъкваше успехите на икономическите инициативи, подети от ЕНП. Противницет му се усмихваха иронично.

Германският кандидат бе обвинен, че сега предлага "разхлабване", тъй като на всяка цена иска да оглави Еврокомисията. Нападките отправи Ска Келер, която навремето се превърна в лют враг на някогашния български вицепремиер Валери Симеонов.

В края кандидатите демонстрираха различия за това каква трябва да бъде Европа.

Според Верхофстад тя трябва да се обедини, за да бъде конкурентна на Китай, Индия и САЩ.

За Вебер главното е ЕС да се доближи повече до гражданите си.

Тимерманс предупреди, че Съюзът се бори за оцеляването си.

А Келер призова хората да се вслушат в гласа на младите, които излизат на улицата, за да протестират срещу климатичните промени.