Стево Пендаровски е новият президент на Република Северна Македония. Това показват предварителните резултати от втория тур на вота, но няма вероятност нещо да се промени до официалното им обявяване. При преброени 99% от бюлетините Пендаровски взима 51,8 на сто от гласовете. За кандидата на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ (партията на настоящия президент Георге Иванов, който нямаше право да се кандидатира за нов мандат - б.р.) Гордана Силяновска Давкова са гласували 44,5 процента, показват данните на Държавната избирателна комисия, съобщи БНР. 

Гордана Силяновска Давкова - кандидат на ВМРО-ДПМНЕ - губи изборите за президент, показват предварителните данни от изборния ден.

Вторият тур на президентския вот е валиден, след като избирателната активност прескочи 40 на сто. До урните са отишли 44,5% от 1,8 млн. граждани на Северна Македония с право на глас. 

Непосредствено след края на изборния ден в неделя победа обявиха и от Социалдемократическия съюз на премиера Зоран Заев, и от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. От СДСМ предупредиха опозицията да не залага на фалшиви новини, за да оправдае поражението си. От ВМРО-ДПМНЕ пък отвърнаха, че ако за победител бъде обявен Пендаровски, това би било в резултат на „изборен инженеринг“ и манипулации.

Данните от изборния ден показват още, че в районите с преобладаващо албанско население активността на балотажа е била по-ниска, отколкото на първия тур на 21 април. Тогава Пендаровски отново водеше, но с едва 4000 гласа пред опонентката си.