В Истанбул ще има нови избори за местна власт, след като партията на президента Реджеп Ердоган загуби "на ръба" вота от опозицията. Върховният избирателен съвет в Турция е решил местните избори в най-големия град в Турция да се повторят, съобщи Анадолската агенция. Според информацията в турски медии причина за решението са проблеми с документи от секционни комисии и статутът на част от членовете на въпросните комисии, които не били държавни служители.

През април кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Екрем Имамоглу получи кметския пост, след като победи с малко кандидата на властта - бившия премиер Бинали Йълдъръм. Разликата в гласовете бе едва 14 000 бюлетини. 

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) подаде сигнали до комисията заради нередности и поиска вотът да бъде повторен още след обявяването на резултатите. На местния вот на 31 май партията на Ердоган загуби на практика властта в почти всички икономически центрове на Турция.

Очаква се новите избори за местна власт в Истанбул да бъдат на 23 юни.
Реакцията от опозиционната РНП не закъсня. 

"Незаконно е да се побеждава ПСР," написа в социалните мрежи Онурсал Агъдюзел, член на партията, спечелила вота в Истанбул, който нарече решението за нови избори "чиста диктатура".