Реджеп Ердоган заяви пред журналисти, че разликата на местните избори в Истанбул след извършеното частично преброяване е твърде малка, за да може опозиционният кандидат Екрем Имамоглу да се провъзгласи за победител, предава Ройтерс. 

Ердоган посочи, че представителят на неговата партия ПСР Бинали Йълдъръм е съвсем малко зад опонента си от опозицията, и настоя за пълно преброяване на избирателни райони в Истанбул. 

"Никой няма правото да си осигури победа на избори в град с 10 милиона избиратели при разлика между 13 и 14 000 гласа", заяви той.

Ердоган добави, че едва след повторно пълно преброяване ще признае Имамоглу за новия кмет на Истанбул.

Кандидатите на управляващата "Партията на справедливостта и развитието" (ПСР) загубиха изборите на 31 март в най-големия град в Турция и в столицата Анкара от представители на лявоцентристката Републиканска народна партия (CHP).

Още по време на преброяването функционери на ПСР оповестиха, че разполагат с данни за фалшифицирани бюлетини във всички избирателни райони на двата града. Затова партията поиска касиране на изборите. 

Върховният избирателен съвет на Турция обяви, че ще бъде извършено частично преброяване на резултатите в 8 от 39-те избирателни райони на Истанбул.

"Гражданите ни призовават да защитим правата им, оплакват се от организирани престъпления", сподели държавният глава на пресконференция в най-големия град на Турция.

Първоначалната преднина на представителя на СНР бе 25 000 гласа, но тя падна до 16 000 вота след като бе извършено 90 процента от частичното преброяване.