Директорката на гимназия "Езиков свят", в която е учил Йоан Матев - Василка Николова, най-после даде показания по делото четири години след убийството в "Борисовата градина". 73-годишната педагожка беше дошла с куп документи, между които най-интересният е извинителна бележка, предадена й от майката на Йоан – Сребра Матева. На нея е написано, че заради състезание, свързано с Тенис клуб "Левски-София" молят той да отсъства от 1 до 14 юни (убийството на Георги Игнатов е е извършено на 2 юни на обяд).

Майката й предоставила тази бележка на 5-и юни.

Самата директорка даде доста различни показания за дисциплината в училището от тези на всички ученици, които са разпитани досега. А именно - от думите й стана ясно, че отсъствия не е като да не са се пишели - пишели се, но не в официален дневник, а в някаква тетрадка.

После с годините тази тетрадка не се пази, защото нямало нормативни изисквания за това. Директорката опита да заяви на съда, че то и за дневниците няма такова изискване, но съдия Руси Алексиев я "хвана", като попита: "Вие сериозно ли твърдите, че има изискване да не се пазят дневниците с отсъствията?" На това педагожката, "отдала 50 години на образованието в София", каза, че дневниците трябва да се пазят по закон... Само извинителните бележки към тях не се пазят.

Въпреки странното отсъстиве на тетрадката (но пък наличие на гореспоменатата бележка след толкова години!) директорката бе категорична, че на 2 юни единственият отсъстващ в цялото училище е бил Йоан Матев. Тук съдията я попита откъде е сигурна, че Марсел Матев – по-малкият брат на Йоан, с когото са били заедно на тенис към момента на убийството, също не е отсъствал? На това директорката отговори, че трябва да провери. В тетрадката... 

Така се стигна до хронологията според самата Николова: след като Йоан отсъствал на 1 и 2 юни, на 3-ти тя сама се свързала с родителите му. И така на 5-и бившата тв журналистка Сребра Матева донесла бележката с печат от клуб "Левски".

Йоан Матев. Снимка Архив

Преди това директорката и нейната зам.-директорка не се съгласиха с твърденията, че в тяхното училище снимката за издирване на "бягащото момче от Борисовата градина" е била залепена на някаква канцелария така, че да не е на много видимо място. Зам.шефката не помнеше и колко са държали на показ снимката - седмица, месец или три.

Директорката не можа да си спомни и друг много важен въпрос – след като от МВР са разпространени кадрите, тя се срещнала с ученици и коментирали темата. Заедно обаче "стигнали до едно единствено становище", че Йоан е по-едър и широкоплещест от момчето на снимката. Пред съда тя уверено заяви, че на въпросната среща Йоан не е присъствал, но при разпитите пред разследващите е казала, че и самия Йоан е бил, когато излизали с "общото становище". И дори един ученик в очите му казал, че той ходи с такива маратонки и раница, а Матев реагирал с: "Абе, ти луд ли си?!"

А днес в крайна сметка Николова каза на съда, че не може да си спомни кое от двете й тъврдения е истина.

Така че, според мен, училището си е изпълнило всички искани от него информации и задължения по този случай, заключи директорката.

Любопитен щрих бе, че при 6-часовия й разпит в СДВР по едно време дошъл и директорът. Тогава това беше сегашният вътрешен министър Младен Маринов.

Преди нея и зам.директорката Весела Дренчева даде забележителни показания. И тя като шефката си заяви, че в училището всичко е наред, но не била чувала децата да обсъждат връзка на Йоан с престъпението в Борисовата градина (всички разпитани до днес ученици твърят точно обратното - че независимо доколко обективно, но цялото училище едва ли не е говорело само за това, б.а.)

Тук съдът попита Дренчева имала ли е по това време роднини, възпитаници в училището и тя потвърди, че такъв е бил внукът й. И призна, че дори той лично е идвал при нея да й казва за Матев и "тайната", която коментира цялото училище. Тя му изнесла лекция, че не може на голословни твърдения да се обвиняват така хората.

На въпроса - защо не са уведомили никого, когато до преподавателите достигат такива слухове, тя заяви:

Слухове до мене не са достигали, достигна само внукът ми... Не мога да управлявам мнението на цяло училище.

На въпрос на съда - дискутирали ли са с директорката темата, тя дори се сопна:

В какъв смисъл дали сме имали разговори с директорката?! По препоръка на регионалния (инспекторат) трябваше да дадем мнение – дали разпознаваме лицето, да снимаме дневниците и сътоветно да взезмем мнението на преподавателите.