Над 100 привърженици събра в зала „Верея“ в Стара Загора срещата с кандидатите за евродепутати на „Демократична България“. Тя е част от националната кампания на обединението.

„България има два основни неразрешени проблема, които датират от самото ни приемане в ЕС до ден днешен. Беше създаден механизъм за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешния ред. 12 години след приемането ни този мониторинг продължава да съществува или по друг начин казано, доверието в нашите институции от страна на Европа продължава да е ниско“, коментира председателят на ДСБ Атанас Атанасов, който участва в срещата.

И продължи:

„Дванадесет години след влизането ни в ЕС, все още не сме в Шенген. Независимо от плоските оправдания на правителството, че сме изпълнили всички критерии за това. По време на европредседателството на България бяха установени два пробива на летище София, пътници минаваха без никой да ги провери и тн. А сякаш забравихме делото срещу шефа на Агенцията за българите в чужбина и продаването на паспорти. Какво от това че има стена на границата с Турция, когато хората, които могат да си платят паспортите и да влизат свободно през летище София в Европа?“

Според Атанасов това, че не сме член на Шенген нанася много сериозни щети на българската икономика. Така бизнесът губи стотици милиони евро всяка година.

„Управлението на Борисов няма нужното доверие, за да ни приемат в Шенген. Ние, „Демократична България“, можем да върнем доверието в България. ГЕРБ отново извадиха старото плашило: „Ако не гласувате за нас, ще дойдат комунистите на власт". Новите комунисти да ни плашат, че ще дойдат на власт старите комунисти, каква е разликата питам аз“, завърши ген. Атанасов.

Водачът на листата Радан Кънев коментира умората у гражданите от неефективната и корумпирана администрация.

„Всички сме примирени, че на тези избори ще е ниска избирателната активност, но не си задаваме въпроса - защо? Защо след като ¾ от българите са убедени, че трябва да сме част от ЕС, не искат да гласуват? Имам много просто обяснение - очакването на българите, че доходите им ще достигнат средноевропейските сравнително бързо, просто не се сбъдна. Другото е, че Европа може да носи добри доходи на българите, но не в България, а във Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия. Европа не дойде в България, но изнасяме България в Европа“, каза Кънев.

Според него странати ни не е в Шенген не само заради „повсеместната административна некадърност на партийните секретарки“, но и заради корупцията в България.

„Единият виновник за КТБ се крие в Белград, но всички останали са в България и са част от властта. Най-известният е в листата на ДПС, друг е главен прокурор, а трети ни дава акъл по един час на ден по телевизията и се чуди как да спаси собствената си партията“, бе категоричен Кънев.

Според него това, което се случва с европейските фондове и къщите за гости е миниатюрна част от айсберга на корупцията с фондовете. Това са кражбите на дребната партийна номенклатура и секретарките. Кражбите на едрата партийна номенклатура са в стотици милиони евро.

„България на Борисов се прави, че не вижда Европейското енергийно обединение. Всички патриоти гласуват против интеграцията на европейския газов пазар. България не използва възможностите от Европа да изгради енергийната икономика на централна и южна България, така че да я подготви за неизбежния край на въглищната индустрия. Експертният потенциал да бъде запазен и развит“, завърши водачът на листата на „Демократична България“.

Поставеният под №2 Стефан Тафров обяви, че кандидатите на „Демократична България“ имат една от най-трудните задачи – да върнат доверието на Европа в България.

„Не е тайна, че голяма част от западните тайни служби са убедени, че българските служби са инфилтрирани от Турция и Русия и това обяснява нежеланието им да споделят информация с нас“, каза Тафров.

Според него европейските политици се прегръщат с нашите управляващи, защото имат нужда от тяхното съгласие в Съвета на Европа и в Европейския парламент, но България не участва, когато се взимат важни решения. Такъв е случаят със срещата за Западните Балкани в Берлин миналия месец, на която  Германия и Франция поканиха всички страни от бивша Югославия, но не и България. И това е бил „страшен шамар за българската дипломация.“

„България на думи ще бъде член на Европейския съюз, не и част от ядрото, не и мястото, на което ще се вземат решенията, защото България продължава да е корумпирана и да не получава доверието на останалите държави членки. Евродепутатите от Демократична България ще дадем ясен сигнал, че в българското общество има желание и енергия за промяна на този модел. Ние ще се борим българските медии да бъдат свободни и българските граждани да имат възможността да вземат информирани решения въз основа на истинска журналистическа работа. Ще се работим и за общата европейска сигурност, но ние не противопоставяме Европейската сигурност на НАТО. Ние вярваме, че трябва да работим за засилване на европейския стълб на НАТО“, бе категоричен Тафров.

Зам.-председателката на ДСБ Цецка Бачкова изложи визията на „Демократична България“ за европейска социална политика и обясни как ще отстоява тези идеи в европейския парламент. Тя акцентира и на една от каузите – дългосрочната грижа,  която трябва да бъде издигната до европейско ниво. Бачкова ще работи активно и в областите здравеопазване и образование.

Васил Гюров от „Зелено движение“ защити участието си в „Демократична България“. "Обединяват ни ключовата дума "почтеност" и общите ни каузи", каза той. В срещата участваха още Димитър Филипов, Стоян Михалев, Мануела Малеева.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ