"Ентусиазмът по отношение на европейската мечта леко спадна", това заяви пред бТВ Стефан Тафров - втори в листата на "Демократична България" за предстоящите Европейски избори.

Така той коментира изказването на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че „европейците загубихме колективното си либидо“.

"Юнкер има предвид, че ентусиазмът по отношение на европейската мечта леко спадна и това е така. Има разочарование, което даде път на евроскептицизма, но заедно с това има ответната реакция. Има политически сили като "Демократична България", които се противопоставяме на този песимизъм и искаме една по-силна Европа, и най-вече искаме България в сърцето на тази силна Европа. Следващият европейски парламент ще бъде доста поляризиран, най-вече по оста про и анти европейски. Ще има проевропейски и антиевропейски популистки сили. Демократична България е най-проевропейската политическа сила в България, която се бори за достойно място на България в силна Европа“, каза дипломатът.

На въпрос - каква кампания ще води за предстоящите евроизбори, Тафров коментира, че е решил да промени стандартните активности. Благодарен е на срещите в зали със симпатизанти из страната, но там идвали главно хора, които симпатизират на ДБ, затова е решил за излезе на улицата по близо до обикновените избиратели и да разговаря очи с тях по различни важни теми за България и мястото ни в силна Европа.

"Хората ме питат какво ще направя за тях в Европейския парламент. Аз им отговарям, че ще се боря да се възстанови доверието към България, ще се боря срещу корупцията“, сподели Тафров.

Той изчислява, че е обиколил може би три пъти страната, а разговорите с хората по улиците са едно от най-важните изживявания в живота му – „затова мога да заявя, че моята кампания я правят избирателите!“.

На въпроса, ще повлияе ли апартаментгейт на предстоящите избори, Стефан Тафров отбеляза, че „апартаментите и къщите за гости не са при Демократична България, не сме ние тези, които злоупотребяваме с европейски фондове. Това са представителите на партиите на статуквото – БСП, ГЕРБ, ДПС, това са така наречените Патриоти. Те са тези, които се възползват от системата и от статуквото и те ще поемат своята отговорност.“

Той лично живее в апартамент 83 кв. м и отделно дава апартаменти под наем, в които са инвестирани спестяванията му от заплати като посланик.

"За една страна като България е много сериозен фактът, че една велика сила, постоянен член на съвета за сигурност, си позволява да анексира части от територията на съседна държава. Това променя напълно геополитическата обстановка в Черно море. И за една не толкова голяма страна като България това е много сериозен прецедент, който е много заплашителен, защото дава негативен пример на други държави - каза Тафров по повод санкциите срещу Русия, които според него е необходимо да продължат. -

Международното право пази страни като България и то трябва да се съблюдава. За мен беше огромна чест, че бях посланик на България в ООН, когато Общото събрание на Организацията на обединените нации гласува резолюция, със 100 гласа за и само 13 против, с която обяви анексията на Крим за незаконна."

В края на разговора кандидатът на Демократична България обобщи, че истинският патриотизъм е да видим България в сърцето на Европа - там, където се взимат истинските решения.

"Всички ние от Демократична България с упорита работа доказваме, че България може много повече в силна Европа! За това на 26 май гласувайте с номер 13 в бюлетината.“

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ