Свалянето на Тръмп от власт се подкрепя от 45 процента сред американските граждани, докато 42 на сто са против. С 5 процента се е увеличил броят на американците, които настояват за импийчмънт на президента, като повечето от тях са поддръжници на Демократическата партия или са независими, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това сочат данните от социологическо проучване на института "Ипсос".

Резултатите от анкетата бяха оповестени в момент, в който лидерите на демократите в Камарата на представителите трябва да изберат дали да започнат процедура по импийчмънт въпреки очакваното противопоставяне на контролирания от републиканците Сенат.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви вчера, че председателите на комисии в долната камара на Конгреса са възприели подхода на постепенни действия.

"Това е много методично и съобразено с Конституцията. Няма да действаме по-бързо или по-бавно, отколкото позволяват фактите", изтъкна Пелоси. 

Депутати от Демократическата партия и представители на няколко неправителствени организации представиха вчера във Вашингтон списък с повече от 10 милиона подписа с искане за импийчмънт на президента, предаде Франс прес. Те се събраха пред сградата на Конгреса, носейки плакат с надпис "Тръмп трябва да си отиде".

В акцията взеха участие Рашида Тлаиб и Ал Грийн, членове на Камарата на представителите и представители на организации като MoveOn и "Маршът на жените". 

"В ръцете си държим повече от 10 милиона причини да сме тук днес", каза Ал Грийн, имайки предвид флашката с подписите в подкрепа за отстраняването на Тръмп.

"В това забележително, мрачно за страната ни време дойде моментът да се борим", добави Рашида Тлаиб.