„Влязох в тази листа, защото вярвам, че Европа има нужда от защитници. Тя винаги е имала нужда от защитници, защото мирът и истината са крехки неща“, казва Мария Спирова, номер 4 в листата на „Демократична България“.

„Влязох в тази листа, защото вярвам, че България и Европа не могат една без друга. Истината е, че България заедно с още 27 държави е на един и същи кораб - кораба „Обединена Европа“. И вместо да мислим как да скочим зад борда или в кой трюм да се скрием, трябва да мислим как да издуем платната.“

Мария Спирова за себе си:

„Учех редовно и работех на пълен работен ден в БТА като журналист, за да издържам мен и баба си. Спечелих стипендия да специализирам журналистика в „Нешънъл джиографик“ по същото време. По-късно спечелих пълна стипендия за магистратурата си в Оксфорд при конкуренция от 200 души от цял свят след тридневни изпити и интервюта.

През 2013 г. станах единствената, която успя да пробие международния новинарски поток с аналитични публикации за българските протести - статия в Economist в нощта на белия автобус и три в Euronews, за които спечелиха награда от Британската академия на науките за обяснителна журналистика на европейска тема.

Оттогава и се занимавам с изборен активизъм и отваряне на секции зад граница заедно с мрежа от българи доброволци от три континента. По мое време активността на изборите от Великобритания нарасна двойно, така че след 2014 г. гласовете от Турция вече са по-малко, отколкото от Европа и Америка.

През 2016 г. организирах глобалната кампания #стигатрИКове, която продължи месеци, въвлече хиляди българи зад граница и се пребори успешно за отпадане на повечето прибързани поправки в Изборния кодекс, целящи драстично да ограничат правото на гласоподаване от чужбина.

През 2017 г. лично се преборих за първи път хора с източноевропейски произход да се качат на сцената на стохилядния Марш за Европа пред парламента в Лондон и да държат речи за правата и приносите ни, за това на какво ние можем научим британците по време на политическа криза. Говорих аз, а след мен съмишленичката ми Ралука Енеску от Румъния. Слушаха и аплодираха десетки хиляди:

Пак с нея и организацията, в която доброволно участваме, New Europeans, два пъти посетихме Брюксел и Страсбург по време на преговорите за "Брекзит", за да лобираме пред евродепутати и членове на екипа на главния преговарящ Мишел Барние за това какъв натиск трябва да бъде оказан върху британския Хоум офис, за да бъдат опазени правата на европейските имигранти в кралството - в ситуация, в която рискът да бъдем сериозно уязвени, беше голям. 
Смея да кажа,че нашата работа имаше пряко отражение върху крайния резултат - схемата за уседнал статут, която е най-щадящата, най-олекотената правно и административно процедура за уреждане на имиграционен статут изобщо позната в британската история.

Тази година организирах и продължавам да организирам безплатни срещи по "взаимоучителната метода", с които аз и хората, които съм вдъхновила и обучила, помагаме на сънародници да кандидатстват за този статут - техническа процедура с телефонни скенери, която често обърква хората.“

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.