Премиерът Бойко Борисов влезе в задочна размяна на реплики с турския посланик Хасан Улусой и то с изявления, дадени от двамата на едно и също събитие - откриването на завод за автомобилни части в Кърджали.

Негово превъзходителство Улосой поиска българските власти да направят необходимото турският език да се изучава в училищата и да го знаят повече хора. Борисов му отвърна, а реакция имаше и от страна на лидерката на БСП Корнелия Нинова и други български политици.

"Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще увеличи протокът на турски инвестиции в страната, заяви Хасан Улосой, цитиран от агенция Фокус. - Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече от сънародниците ви. Ние сме готови да съдействаме в тази посока." 

Помолен от медиите да коментира думите на турския посланик, Борисов отговори, че ще поиска още сега дипломатът да изясни думите си, за да не стават спекулации. Добави, че не му е работа да дава съвети.

„Да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента ясно и точно... Който желае, може да учи турски по всякакъв начин“, допълни премиерът. 

Той отбеляза, че в България младите хора учат много езици: 

„Колкото повече, толкова по-добре. Работа има колкото искате, но трябва квалификация. Затова въведохме и дуалното обучение, и курсове за преподготовка.“

Малко по-късно Корнелия Нинова заяви следното във Фейсбук: 

"Днес, в Кърджали, турският посланик е предложил в България да се изучава задължително турски език. Това е абсолютно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България. 

Над тези букви се потяхме в Класическата гимназия. Не беше лесно за 14-годишни деца да глаголим на старобългарски, старогръцки и латински. Но беше прекрасно време на сериозно учене и истински приятелства. И наученото, и приятелите пазя и до днес. Пазя и дълбоко уважение към моите учители. Те ни научиха да бъдем любопитни, четящи и свободни хора. Поздравявам всички класици с патронния празник на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ". Призовавам всички българи да пазим езика, културата и българщината."

Остра реакция имаше и от страна на "патриотите" - например от Ангел Джамбазки и от председателя на ВМРО-БДН Красимир Каракачанов:

"По повод провокативното изказване на турския посланик у нас Хасан Улусой, че трябва да се учи „по-засилено" турски език за целите на икономическото развитие на страната, ще кажа само това: Ако цената на турските инвестиции у нас е утвърждаване на национални малцинства, промяна на конституцията ни, разбутване на етнически мир и пр., ще кажем на Турция – „Благодаря!" И аз, подобно на видния българският държавник Драган Цанков, който каза на Русия, която се опитваше в края на 19 в. да налага агресивно своята политика в България, ще кажа ясно: „Не ви щем ни меда, ни жилото!"

А събитието в Кърджаи не предвещаваше такива реплики. Бойко Борисов и Хасан Улисой участваха в откриването на завод за производството на автомобилни части и научно-изследователски център край Кърджали на турската компания "Теклас".

Това е най-голямото и модерно предприятие за производство на метални тръби в Европа, посочи министър-председателят.

"Когато фактите говорят, можем да оставим другите. Когато има работа и високи доходи, не мислим за други глупости. Тук бяха поляни, сега има завод. Тук има хора, които още си спомнят Възродителния процес”, заяви Борисов, цитиран от "Дарик радио".

Икономическата и финансовата стабилност дава резултати, инвестиционният интерес към България е голям, каза още министър-председателят. Той изтъкна, че за разлика от преди 15-20 години, сега се инвестира в реалната икономика и се създават висококачествени продукти в България, което се отразява позитивно и на БВП на страната. 

"Благодарности не са нужни, това ни е работата, добре сме я свършили", каза Борисов и добави, че във Враца се прави още един завод с 1000 работни места.

Новата инвестиция в Кърджали включва завод с разгъната застроена площ от 20 000 кв.м., научно-изследователски център, както и зона за отдих. Компанията е открила общо 2500 работни места в  България.

Бойко Борисов е на посещение в Кърджали заедно с председателя на НС Цвета Караянчева, министъра на финансите Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев, икономическия министър Емил Караниколов и т.н.