Преди дни иранските власти уверено заявяваха, че САЩ няма да посмеят да ги нападнат със сила, днес бригаден генерал от иранския Корпус за охрана на въздушното пространство предупреждава американците.

"Ако направят и едно движение, ние ще ги ударим в  главата", заяви Амир-Али Хаджизаде, цитиран от Ройтерс.

Причина за реакцията е изпратеният самолетоносач с бомбардировачи Б-52 в региона, за който САЩ дадоха да се разбере, че е сигнал към режима в Иран.

Ескалацията на напрежението между двете страни започна при заявеното намерение на властите в Техеран да прекратят изпълнението на някои задължения в рамките на споразумението за ядрената програма на Иран. Президентът на Иран Хасан Рохани даде 60 дни на европейските лидери за преговори по проблема и досега реакция има от страна на Великобритания, Франция, Германия, а също и от Китай и Русия.

По-рано през деня началникът на елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция ген. Хосеин Салами коментира, че САЩ са повели психологическа война в региона.

"Във връзка със ситуацията в региона командир Салами представи анализ, според който американците са започнали психологическа война", посочи говорителят на ръководството на иранския парламент Бехруз Немати, цитиран от Ройтерс.

БТА