Френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли заяви, че Франция иска да съхрани иранското ядрено споразумение от 2015 г. и предупреди, че ако Техеран не изпълнява ангажиментите си по него, ще се повдигне въпросът за задействане на механизъм, който може да доведе до санкции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано днес иранският президент Хасан Рохани предупреди, че страната му може да възобнови производството на високообогатен уран, ако другите страни по споразумението не спазят обещанията си да защитят иранския петролен и банков сектор от санкциите на САЩ.

Парли заяви за телевизия Бе Еф Ем, че няма да има нищо по-лошо от това Иран да се оттегли от споразумението и че Франция, Великобритания и Германия правят всичко по силите си споразумението да се запази.

Президентът Хасан Рохани говори на заседание на кабинета в Техеран днес. 

Обявеното от властите на Иран пред посланиците на страните по ядреното споразумение от 2015 г. преустановяване на някои задължения по това споразумение може да се разглежда като дипломатически демарш и все още не се явява отказ от споразумението, но все пак съществува заплаха споразумението да се разпадне. Това заяви председателят на комисията по външни работи на горната камара на руския парламент Константин Косачов, цитиран от ТАСС.

"Доколкото разбирам, неспазването на договореностите по ограничаването на запасите от обогатен уран и тежка вода не води пряко до съществени последствия. Затова пък обещанието да се възобнови модернизацията на реактора с тежка вода в Арак, който може да се използва за производство на плутоний за ядрени оръжия, може фактически да доведе до разпадане на споразумението", написа Косачов в страницата си във Фейсбук.

Китай призова да се съхрани споразумение за иранската ядрена програма от 2015 г., предаде Франс прес.

"Запазването и прилагането на споразумението е отговорност на всички страни" по него, заяви говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.

След оттеглянето на САЩ точно преди една година от споразумението, страни по него продължават да са Иран, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, предаде Франс прес.

Израел винаги е обвинявал заклетия си враг Иран, че се опитва да разработи ядрени оръжия, което Техеран отрича.

"Няма да допуснем Иран да се сдобие с ядрено оръжие", каза Нетаняху на церемония в Ерусалим по повод Възпоменателния ден на загиналите за страната войници и жертвите на тероризъм.

Днес в Израел отекнаха сирените на Възпоменателния ден и всякаква дейност в страната спря за две минути, предаде ДПА.

 

60-дневен срок

 

По-рано днес Иран реши да не ограничава занапред запасите си от тежка вода и обогатен уран, както се бе ангажирал с подписването на международното споразумение от 2015 г., ограничаващо ядрената програма на страната.

Съобщението направи иранският Висш съвет за национална сигурност, цитиран от Франс прес.

Рохани разглежда построената с руска помощ иранска АЕЦ в Бушехр.

Година след като САЩ се оттеглиха от това споразумение и възстановиха санкциите си срещу Иран Техеран даде 60 дни на страните, останали участнички в пакта (Германия, Китай, Франция, Великобритания и Русия), за да вземат мерки за запазване на сделката и за изпълнение на своите ангажименти - да предпазят петролния и банковия сектор на Иран от американските санкции, посочват осведомителните агенции.

В противен случай Иран ще откаже да изпълнява други свои ангажименти.

Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма остава в сила.

"Иран не се оттегля от споразумението" и е готов да продължи дискусиите по него. Това заяви днес в реч, излъчена по телевизията, президентът на страната Хасан Рохани, цитиран от ТАСС.

До представителите на петте страни - участнички в сделката, са изпратени съответните писма. Чакахме една година след решението на САЩ да излязат от сделката, както ни препоръчаха другите участници, и изпълнявахме всички свои ангажименти. Споразумението остава без промени. Готови сме и занапред да обсъждаме споразумението, неговото изпълнение, каза президентът на Иран. Той обаче предупреди, че Техеран ще реагира твърдо, ако въпросът с ядрената му програма отново бъде внесен за обсъждане в Съвета за сигурност на ООН. Рохани заяви също, че страната му няма вече да продава обогатен уран и тежка вода на други държави, предаде Ройтерс, цитирана от БТА