Гръцката компания "Джи&Пи Авакс" (J&P AVAX) ще е изпълнителят на газовата връзка с Гърция. Фирмата е предпочетена в конкурса са проектиране, доставка и строителство на интерконектора между България и южната си съседка, като имаше само един конкурент. Това бе консорциумът между българските компании ГБС и "Джи Пи Груп" и италианската "Бонатти".

Решението на държавната "Ай Си Джи Би" е обявено на 13 май. В дружеството акционери са Българският енергиен холдинг, гръцката държавна газова компания и италианската компания "Едисон".

Цената на обществената поръчка е 144 850 000 евро. "Ай Си Джи Би" имаше амбиция да избере изпълнител през май и това се случи. Следващата стъпка по план е строителството да започне през юни. Това може да се случи, стига да няма обжалване на резултата от конкурса. Срокът за оспорване пред Върховния административен съд е е 10-дневен.

Целта на държавата е газопроводът да е готов до края на 2020 г.

Според решението на избор на изпълнител на проекта за газов интерконектор показателят, който е надделял, е цената. Офертата на българския консорциум съдържа повече преимущества по показателя, който оценява качеството на изпълнение, но предложената цена надхвърля прогнозната стойност. Консорциумът предложи да извърши дейностите за близо 230 млн. евро, докато в документацията е заложена сума от 145 млн. евро.

Преди седмица "Ай Си Джи Би" обяви, че е избрала и кой да произведе тръбите за газовия интерконектор - това е отново гръцка компания - „Коринд Пайпуъркс Индъстри“ (Corinth Pipeworks Industry). Цената на този търг е малко над 58 млн. евро. 

Първоначално интерес към търга за строеж на газовото трасе от 182 км, което трябва да влезе в експлоатация до края на 2020 г., за да може по него да потече азерски газ, заявиха 11 компании. Повечето отпаднаха още при предварителния подбор заради пропуски в документацията. Тъй като процедурата по Закона за обществените поръчки е ограничена, само 5 от кандидатите бяха поканени да подадат оферти, но трима от тях са се отказали - обединенията между "Трейс груп холд" и френската Spiecapag, "Актор" и китайската China Petroleum Pipeline Engineering Co., и гръцката "Терна", и германската Max Streicher.

Общите разходи за газопровода между България и Гърция са оценени на 238 млн. евро. Правителството е осигурило държавни гаранции за 110 млн. евро, които да се използват от БЕХ за осигуряване на необходими заеми. Европейската енергийна програма отпуска 45 млн. евро, а Европейската комикия отпусна и останалите 33 млн. евро, нужни за реализация на проекта. 

Газовата връзка между България и Гърция трябваше да е приключена преди години според плановете на енергийното министерство. Целият процес обаче бе белязан от спънки - проблеми с обявяването на обществените поръчки, забавени срокове и т.н. 

Планът на третия кабинет "Борисов" първо бе проектът да е завършен по време на българското европредседателство на Съвета на ЕС. То бе в първата половина на 2018 г., но интерконекторът с Гърция очевидно не е факт.