Около 20 май ще бъде направена първата копка и ще започне строежът на интерконектора с Гърция. Това заяви пред медиите премиерът Бойко Борисов след разговор между него, вицепремиера Томислав Дончев и председателя на Института за енергийни изследвания във Вашингтон Том Пайл, предаде БТА. 
Том Пайл взе участие в международния форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG" в София.

"Газовият хъб "Балкан", нашата мрежа, която разширяваме, и транзитът през България е много добре изчислен и свързан с Третия енергиен пакет", каза още премиерът и допълни, че целта на днешната среща и форум е диверсификацията на производството вътре в страната и търсене на по-евтин газ от сегашния. 

"Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията в цената на газа", каза Борисов. "По думите му сега се изграждат "магистрали", за да може който даде по-евтин газ България да купи от него".

Борисов коментира, че на срещата с Пайл е била обсъдена и възможността за държави дотации, които дават САЩ за своя газ, но отбеляза, че разговорът е много в началото. 

"Темата за втечнения газ е важна за България и региона. Страната ни все още е зависима от един доставчик на газ и затова усилията ни са България да стане независима при доставките, каза днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Най-важен е проектът за интерконектора между България и Гърция, който ще даде сигурност в целия регион, посочи Петкова и допълни, че правителството има воля за изграждането либерализиран пазар. Страните в региона не успяха да изградят инфраструктура за доставка по различни маршрути, но сега този проблем може да бъде решен и регионът да тръгне в друга посока, отбеляза Петкова. 

Друг важен проект е връзката между България и Сърбия, който трябва да е факт след няколко години. След реализирането на тези и други проекти, България ще стане средище на потоци както от север, така и от юг, посочи Петкова. До края на годината се очаква да заработи и платформа за търговия с природен газ.

"През последната година Турция намали вноса си на руски газ с около 60 процента и днес има шест нови терминала за втечнен газ, които се изграждат, каза Алекс Алексиев от Центъра за черноморски изследвания. В нашия регион има значително развитие по отношение на LNG. Новият терминал в Александруполис ще ни даде достъп до втечнен газ", посочи Алексиев.

"Независимо от оптимизма, който храним от проучванията в Черно море, сме далеч от индустриално производство на газ", каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. 

По думите му съществен недостатък е, че потреблението на газ у нас е сравнително ниско, а като има монополизъм, няма сигурност. Иванов отбеляза, че 
технологията на втечняване на природния газ и преноса му позволяват той да достига до всяко кътче на земята.