Китай има славна история на отвореност към света и ще става още по-открит, заяви днес китайският президент Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е първата му публична реч след изострянето на напрежението със САЩ заради търговията миналата седмица.

Двете най-големи икономики в света са въвлечени в ескалираща търговска война, като взаимно си повишават мита. В понеделник Китай обяви по-високи налози върху американски стоки на стойност 60 милиарда долара, влизащо в сила от 1 юни, в отговор на решението на САЩ от петък за повишаване на митата върху китайски износ за 200 милиарда долара.

Малко преди изказването на китайския президент правителството съобщи за изненадващо слаб ръст на търговията на дребно и промишленото производство миналия месец.

Си Цзинпин държа реч на форум в Пекин, организиран от отдела за информация и връзки с обществеността на Китайската комунистическа партия, наречен Конференция за диалог на азиатските цивилизации. Той не спомена директно търговските спорове, а вместо това се фокусира върху представянето на Китай като страна, която не заплашва никого и е отворена към всички, отбелязва Ройтерс.

Китайската цивилизация е "отворена система", която непрекъснато е имала обмен и се е учила от други култури, сред които будизмът, марксизмът и ислямът, каза Си Цзинпин. Президентът подчерта, че "днешният Китай не е само китайски Китай. Той е азиатски Китай и световен Китай. Китай ще възприеме в бъдеще още по-отворена позиция, за да се присъедини към света."

Нито една страна не може да бъде сама, предупреди Си Цзинпин. Той се аргументира, че "цивилизациите ще загубят жизнеността си, ако страните се върнат към изолацията и прекъснат своите връзки с останалата част от света". Това изявление на китайския президент може би бе косвена критика към политиката на американския му колега Доналд Тръмп "Америка на първо място", отбелязва Ройтерс.

В същото време Си Цзинпин не представи конкретни мерки за отваряне на Китай. Той само предложи план за насърчаване на туризма в Азия, но не даде подробности дори по този въпрос.

Форумът се вписва в кампанията на китайските власти за представяне на нарастващата мощ на страната в по-благоприятна светлина. На откриването на конференцията обаче присъстваха само шепа чуждестранни лидери, сред които президентите на Гърция, Шри Ланка и Сингапур, съобщи БТА.