Банкерът Цветан Василев обмисля да поиска политическо убежище в Сърбия. Това каза самият той на влизане в полицейското управление в Белград, съобщи БНР Василев, който е издирван от Интерпол изпълни постановлението на Висшия съд на Белград и се яви за подпис в полицейското управление.

"Аз съм в официална процедура по екстрадиция", каза банкерът на влизане в полицейското управление в сръбската столица. В отговор на въпрос дали ще се съгласи да бъде екстрадиран по-бързо у нас, Василев отговори, че иска процедурата да премине по целия законов срок в западната ни съседка.

"Върху мен се оказва неуправляван по своята сила полицейски натиск", каза още той. На въпрос на БНР дали обмисля да поиска политическо убежище в Сърбия, той заяви, че мисли по този вариант и все още не е решил какво да прави.

Софийският апелативен съд потвърди решението на градския съд за задържането на Цветан Василев и отхвърли жалбата на защитниците му. Адвокатът на банкера Константин Симеонов обясни, че след окончателното решение на съда би трябвало клиентът му да бъде задържан, веднага след като премине границата и се намира на българска територия, съобщи Дарик.
Защитникът на Василев обясни, че не знае с какви аргументи сръбският съд е пуснал клиента му с такава лека мярка „подписка". Той заяви още, че не той го е посъветвал да се предаде, но посочи, че действията му са били внимателно обсъдени от екипа юристи.
„Нямаше никаква индикация, че той е издирван. В момента, в който разбра, че властите в Сърбия са предприели действия по издирването, Цветан Василев се предаде", разказа адвокатът. Той обясни, че полицията е ходила да го търси в предприятията му в Сърбия, но до този момент не е имало никаква индикация, че властите в западната ни съседка се занимават с неговото издирване, въпреки че имаше такова разпореждане от Интерпол.
В съдебната зала адвокатите на Василев аргументираха тезата си, че на този етап няма обосновано предположение, че Цветан Василев е извършил престъпление. Така или иначе обаче Апелативният съд не коментира случая по същество и уточни, че въпросната 72-часова мярка, която беше предмет на разглеждане, е прокурорски акт, който не подлежи на съдебен контрол.
От решението на съда следва да се направи извод, че веднага след екстрадицията, Василев ще бъде задържан на границата и доведен в съда, където вече ще се гледа мярката му за неотклонение по същество.
Миналата седмица Софийски градски съд отхвърли жалбата на банкера и я определи за преждевременна и недопустима с оглед на факта, че към онзи момент той все още беше в неизвестност. Във вторник сутринта обаче Василев беше задържан от сръбските власти и след като сам се е предал на полицията в Белград, паспортът му е бил взет и към момента той трябва да се явява всеки работен ден от 09:00 до 15:00 ч., за да удостовери присъствието си. Въпросът дали Василев ще бъде доведен в България зависи оттук нататък от сръбския съд. Цветан Василев е обвинен за това, че е извършил длъжностно присвояване на около 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ).