Американският президент Доналд Тръмп заяви снощи, че е "сигурен, че Иран скоро ще иска да разговаря" със Съединените щати, въпреки ескалацията на напрежението между двете страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той отрече в съобщение в туитър “да има каквито и да са вътрешни разногласия" в неговата администрация по повод на "твърдата му политика в Близкия изток".

"Изразяват се различни мнения и аз вземам окончателното решение, това е един много прост процес", увери президентът.

Според днешен анализ на Ройтерс американският натиск и влошеното икономическо положение на страната отслабват умерения ирански президент Хасан Рохани, на когото остават две години до края на мандата, и засилват позициите на хардлайнерите.

По време на посещение в Япония днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф каза, че страната му продължава да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение от 2015 г. въпреки че САЩ се оттеглиха от него.

"Ние проявяваме максимална сдържаност, въпреки че Съединените щати излязоха от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) през май миналата година", заяви Зариф, цитиран от Ройтерс, в началото на разговорите с японския си колега Таро Коно.

Зариф нарече неприемлива ескалацията на американските санкции срещу Иран и призова международната общност да осъди Вашингтон и да защити споразумението.

Коно също посочи, че е изключително важно ядреното споразумение да се запази и призова Иран да продължи да го спазва, както правят и други страни.

По-късно Зариф се срещна и с японския премиер Шиндзо Абе, който изрази загриженост от усложняването на обстановката в Близкия изток.

През последните дни азиатските корабни компании са въвели режим на повишена бдителност за своите кораби, плаващи за петролните рафинерии и терминали в Близкия изток и очакват повишение на корабоплавателните застрахователни премии след нападенията срещу саудитски петролни танкери и съоръжения, съобщиха индустриални източници, цитирани от Ройтерс.

Ролята на Болтън

Британският “Дейли телеграф” се спира днес върху ролята на съветника по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън, ястребът на американската външна политика, по отношение на Иран.

 

"Най-сигурният начин да избегнеш конфликт е да си силен във военно отношение. Както са казвали древните римляни: ако искаш мир, готви се за война", заявява Болтън в интервю за “Скай нюз” малко след назначаването си преди година, припомня вестникът.

Според него Болтън играе централна роля в конфликтите, които са на първите страници на вестниците през последните седмици, отбелязва "Дейли телеграф".

"Болтън е възприеман като най-влиятелния съветник (на американския президент Доналд Тръмп) през изминалата година. Той зае мястото на по-умерения генерал Хърбърт Макмастър. През следващите месеци началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели и министърът на отбраната Джеймс Матис също (като Макмастър) напуснаха постовете си", пише германският всекидневник "Лайпцигер фолксцайтунг".

Германското издание посочва, че Макмастър, Кели и Матис са били стълбовете на рационалния подход в американското правителство, които са разубеждавали президента от предприемане на опасни начинания. "Сега остана само Джон Болтън, който не разубеждава Тръмп от предприемане на определени действия, а по-скоро го убеждава да действа. Болтън поиска интервенция в Иран още преди години, както иска и срещу Северна Корея.

Болтън описа руската намеса в американските избори като "обявяване на война. Първата му реакция при преценката на всеки свързан с националната сигурност въпрос е да мисли за възможностите за решаването му по военен начин. Зад ескалацията по случая с Иран и изтеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение стои най-вече Болтън", пише "Лайпцигер фолксцайтунг".

"Вашингтон пост" предлага различен поглед към ролята на Болтън и отношенията му с Тръмп. Според източници на вестника президентът е недоволен от високопоставените си съветници, които според него могат да вкарат САЩ във военна конфронтация с Иран и по този начин да обезсмислят обещанията му да изтегли Съединените щати от скъпоструващите войни в чужбина.

От статията на американския всекидневник става ясно, че Тръмп е бил ядосан миналата седмица от войнствените според него планове на съветниците си, изтласкали на заден план идеите му.

Болтън, който бе за смяна на режима в Иран още преди стане съветник по националната сигурност, просто има различна позиция от Тръмп по иранския въпрос, въпреки че президентът бе яростен критик на Техеран много преди да назначи Болтън за свой съветник, твърди един от източниците, цитирани от вестника. Тръмп "иска да разговаря с иранците, той иска споразумение" и е отворен към преговори с Иран, добавя източникът.

"Странно е, че сегашната дипломация на военните кораби има за цел да реши ситуация, която бе създадена от самите Съединени щати. Въоръжените конфликти за свалянето на Саддам Хюсеин и за унищожаването на "Ислямска държава" допринесоха за засилване на ролята на Иран като регионална сила", пише германският всекидневник "Ландесцайтунг".

"Европа не бива да се залъгва. Тръмп не налага икономически санкции на Иран въпреки, че те ще навредят на европейските компании, а именно защото ще им навредят. Тръмп гледа на Европа като на съперник, а не като съюзник", пише германският вестник.