Президентът на САЩ Доналд Тръмп се очаква да очертае план за засилване на сигурността по границите и да преработи имиграционното законодателство в полза на кандидати, които говорят английски, които са добре образовани и имат предложения за работа, предаде Ройтерс, позовавайки се на висши представители на администрацията.

Шансовете проектът за мине през Конгреса, контролиран от демократите, са далечни, посочна агенцията, но той може да сплоти републиканците около общо виждане по темата преди следващите президентски избори през 2020 година. На тях се очаква имиграцията да бъде основен въпрос.

Десетилетия американските имиграционни закони са давали приоритет на семействата и около две трети от всички получили зелена карта имат семейни връзки с хора в САЩ.

Планът на Тръмп е да държи законната имиграция стабилна на 1,1 милион души годишно, но основаващата се на семейни връзки ще бъде само една трета от това. В замяна приоритет ще получат висококвалифицирани хора с осигурена работа, които ще могат да доведат съпрузите и децата си.

Законодателството продължава строежа на стената по границата на САЩ с Мексико и засилва граничните и митническите проверки. Таксите събирани на границите се увеличават, за да финансират инфраструктурата.

Екипът, разработил плана, включва зетя на Тръмп Джаред Къшнър. Той установил, че само 12 на сто от имиграцията в САЩ се основава на заетост и умения в сравнение с 63 на сто в Канада, 57 на сто в Нова Зеландия, 68 на сто в Австралия, и 52 на сто в Япония.

Като отдава предпочитания на имигрантите владеещи английски и притежаващи степени, квалификации и предложения за работа, планът ще позволи 57 на сто от зелените карти, които дават постоянно законно пребиваване, да се основават на заетостта.

Тръмп ще предложи да бъде премахната лотарийната система, която предлага на кандидати от страни източници на малко имигранти възможност да се преместят в САЩ.

Зелените карти издавани по хуманитарни причини се намаляват на 10 процента от 22 процента сега.