Асоциацията на професионалните тенисисти наказа и глоби австралиеца Ник Кириос заради непристойно поведение по време на мача му на турнира от серията "Мастърс 1000" в Рим срещу норвежкия квалификант Каспер Руд във втория кръг.

Кириос напусна корта в третия сет, след като бе пробит, а заради постъпката му съдията на стола присъди гейм в полза на скандинавеца и резултатът стана 2:1. Той хърли ракетата си, ритна бутилка и запрати стол на корта. След което си стегна багажа. Загуби служебно, а малко по-късно Руд падна с 0:2 от Хуан Мартин дел Потро.

После се оказа, че Ник е побеснял заради поведението на зрител.

Кириос е глобен с 20 хиляди евро, ще трябва да заплати на организаторите всичките разходи по престоя си в италианската столица, а също така ще бъде лишен и от спечелените 45 точки за световната ранглиста и от полагащите му се 33 635 евро от наградния фонд за достигането до втория кръг, информира БТА.

"Ден, изпълнен с много събития, ако мога така да се изразя. Емоциите в мен надделяха. Просто исках да кажа, че атмосферата на трибуните беше ненормална и за мен е много жалко, че всичко трябваше да завърши по този начин. Съжалявам, Рим, ще се видим отново може би", написа австралиецът в инстаграм.

Това не е първото подобно прегрешение на Кириос, който през 2016 г. отнесе санкция с лишаване от състезателни права за два месеца заради обиди към зрители на турнира в Шанхай. Има и куп други провинения - срещу съперници, хора от публиката, съдии...

Роджър Федерер заяви, че според него наказанието на австралиеца е достатъчно:

"Лишаване от точките, глоба, мисля, че тази санкция е достатъчно тежка. Той знае, че е допуснал грешка. Не смятам, че е необходимо друго наказание. Той напусна корта. Какво е направил? Наранил е един стол? Това е достатъчно за мен. Не знам дали е под някаква форма на пробация след Шанхай. Ако това е така, може би трябва да бъдат взети и допълнителни мерки. Ако обаче не е, не мисля, че трябва да бъде лишаван от състезателни права."

Четвъртък беше доста натоварен ден на кортовете в Рим заради дъжда в сряда. Някои от достигналите до тази фаза трябваше да играят по два мача.

Това не се отрази на Рафаел Надал, който в двубоите си даде само два гейма общо, помитайки Жереми Шарди и Николоз Басилашвили. За място на полуфинал Матадора ще спори със сънародника си Фернандо Вердаско.

Друг четвъртфинал противопоставя Новак Джокович и Хуан Мартин дел Потро. Водачът в ранглистата преодоля с по 2:0 сета Денис Шаповалов и Филип Колшрайбер. Аржентинецът пък не се затрудни много срещу Давид Гофен и Каспер Руд.

Федерер обаче трябваше да показва здрави нерви и майсторство. Той се наложи първо над Жоао Соуза с 2:0, но след това му се наложи да обръща хърватския талант Борна Чорич, с когото почти винаги играе трудно - 2:6, 6:4, 7:6 (7).

В тайбрека на третия сет Чорич дръпна с 5:2 и стигна до два мачбола. Съперник на Федерер сега е финалистът от Мадрид миналата неделя Стефанос Циципас, победил Фабио Фонини (шампиона от Монте Карло).

Диего Шварцман и Кей Нишикори също са съперница на четвъртфинал.