Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщават от фирмата-организатор на експедицията, цитирани от БНР.

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника Лхотце (четвърти по височина в света, 8516 м) и вторият, сторил това без допълнителен кислород след Христо Проданов (през 1981 г.). Атанас Скатов е другият българин, който го има в колекцията си - 2017 г.

Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем. Пред „Хоризонт“ той разказа тогава, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит.

В последните дни имаше добри новини за България от Хималаите - Атанас Скатов и Стефан Стефанов покориха Канчендзьонга (8586 м), а Томов - Лхотце.

Иван и рускинята Настя Рунова се качиха вчера сутринта на четвъртия по височина връх на планетата. Двамата се забавиха при спускането и едва вечерта достигнаха лагер 4. От фирмата организатор "Чатурс Трекс & Експедишънс" бяха изпратили шерпа от лагер 3 към лагер 4, който да посрещне двойката.

Иван се е чувствал добре вечерта, но на сутринта е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон, русенецът е починал на слизане под лагер 4, информира специализираният сайт summitsweb.com. 

Настя Рунова е продължила слизането си към по-ниските лагери.

За 34-годишния Иван Томов, който живее в Англия, това бе трети изкачен осемхилядник. През 2014 г. той стъпи най-високо на Броуд Пик в Пакистан заедно с Боян Петров. През 2017-а записа успех и на Манаслу, а има и два 7-хилядника Хан Тенгри в Киргизстан и "Ленин" в Памир.

През 2013-а пък бе участник в прочутата с лоша слава експедиция към Нанга Парбат, когато терористи разстреляха 10 алпинисти.

Лхотце се намира непосредствено до Еверест. Първото изкачване е осъществено през 1956 г. от швейцарска експедиция. 

Клуб Z изказва съболезнования на близките на Иван Томов. Събраха се с Боян Петров...