„Европа за българите е място, в което можеш да отидеш да работиш в рамките на свободния европейски пазар, да изпратиш детето си да учи или да потърсиш качествено здравеопазване, дори просто да отидеш във ваканция, в градове които не са съсипани от презастрояване и ти предлагат чиста среда и въздух“.

Това каза водещият кандидат на „Демократична България“ Радан Кънев пред БНТ в рамките на дебат за мястото на България в Европа.

„Защо всичко това го няма тук?“, попита Кънев:

„Лисващото звено, за да бъде същото и тук в България, е законността. Няма я европейската законност, но има една дълбока и внушителна корупция, с която трябва да се преборим, включително и с помощта на Европа. Не приемам и никога, няма да се съглася с логиката, че сме корумпирани, защото сме бедни, хората са бедни, защото няма законност и затова има корупция.“

Водещият кандидат на „Демократична България“ коментира още, че по политиката за мигрантите - тема която предизборно винаги се използва, за да бъдат манипулирани избирателите, той ще се бори за отмяна на „Дъблинския регламент” и за защита на външните граници, което е възможно само с обща европейска политика.

„Няма да допусна да ни тровят с пропаганда, по отношение на мигрантите и искам да отбележа още с какво ни тровят. Българското правителство усвоява едва 1,5 процента от еврофондовете за чист въздух. Във всеки град, който обиколих това е проблем номер едно. Трябва да бъде поета отговорността за липсата на воля от страна на управляващите да се справят с тази задача. Българската идея за Европа, зад която аз заставам, е закодирана още от Възраждането. България е член на семейството на равноправните европейски народи, но равноправието в рамките на Европа, означава силна Европа, от която България е част!“, бе категоричен Кънев.

Попитан коя е най-важната тема от кампанията му водачът на листата на „Демократична България“ отговори:

„Нашата основна тема е възможността българските граждани, да бъдат по-добре защитени, да се развиват по –добре, по-богато и по-щастливо в една силна Европа. Ние сме за повече сигурност, чрез обща охрана на външните граници на съюза, за по-ниски цени на енергията и енергийна сигурност, чрез въвеждане на общия енергиен съюз и политика, за безпощадна борба с корупцията, чрез изграждане на общи правосъдни механизми. Друга ключова тема е тази за доходите.“

Кънев бе попитан и дали има идеологически различия между партиите в обединението, на което той обясни, че идва от национална обиколка и смело може да каже, че десните хора у нас не са разединени идеологически.

„Заедно с нашите приятели от „Зелено движение“, гледаме в една посока. Общата посока на нас и нашите партньори за европейските избори е – силен Европейски съюз, който да може да наложи закона за всеки гражданин на Европа, силна европейска икономическа политика, която да може да защити съюза в икономическите войни, от външни влияния, силна обща енергетика“, обясни Кънев.

Той коментира и „Европа на две скорости“, като обясни, че така се очертава различното ниво на интеграция на отделните държави по отношение на Шенгенското пространство и свободното движение на стоки. Има две причини поради, които България все още не е в Шенген, а именно:  западноевропейските националисти, партньори на българските „разединени“ патриоти, които агресивно спират държавата да бъде приета в зоната и  българските националисти, чийто представител е в момента в ареста за продажба на паспорти.

„Няма как, ако има заплаха, тези паспорти да са шенгенски паспорти, ние да бъдем приети - това е напълно ясен факт. На второ място е Еврозоната, за която България очевидно не полага достатъчно усилия в лицето на управляващите, като част от тези усилия са засиления контрол върху банковия сектор и реално разкриване на далаверата „КТБ“, защото докато тя е покрита, няма как да влезем в банковия съюз. Има и още две теми в развитие: Европейският енергиен съюз и европейската газова директива, канто и европейската отбранителна политика, по които днешното управляващо мнозинство не е заявило своята позиция. Това са двете скорости и ние можем да бъдем в първата скорост, стига да пожелаем. Очевидно в момента такова желание у нашите управляващи не съществува“, каза водачът на листата на „Демократична България“.

Кънев декларира и, че като евродепутат ще бъде част от групата на ЕНП. Според него вече е видимо, че в Европейския парламент подобно на българския националистическите формации ще са разделени минимум на три фракции, без да броим Орбан, който ще в четвърта група „и който заедно с Борисов е едно чуждо тяло в ЕНП“.

„Част съм от Европейската народна партия и в момента, като зам.-председател на ДСБ, но по-важното е, че ще  бъда част от мнозинството в ЕНП, което не приема мурафетите на Орбан, Борисов, Груевски и подобни псевдо-националисти от източните краища на Европа, които се правят на християндемократи. Ще участвам и ще се чувствам много комфортно в една променяща се ЕНП“, декларира Кънев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ