Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе подаде оставка след гръмовен корупционен скандал, който разклати дясното коалиционното правителство и репутацията на партиите в него седмица преди европейските избори

Щрахе (49 г.), лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), е заснет скрито във видео, публикувано от германските издания "Шпигел" и "Зюддойче цайтунг", как обещава държавни поръчки на мнима руска (според него латвийска) бизнес дама в замяна на нейни инвестиции в изборната му кампания, включително в покупката на най-популярния всекидневник "Кронен Цайтунг" и смяната на ключови журналисти в него.

 

 

"Подадох пред канцлера Себастиан Курц оставката си от функциите на вицеканцлер и той я прие", каза Щрахе на пресконференция във Във Виена. "Направих грешка и не искам тя да послужи като претекст да отслаби коалицията".

Той обаче нарече разкритията за него "внимателно планиран политически атентат".

По-рано Курц, лидер на Народната партия, изключи да продължи да работи с Щрахе.

Курц обмисля дали да продължи коалицията си с крайната десница или да поиска предсрочни избори, докато пред канцлерството се събра тълпа с лозунги за оставка и ранен вот.

Транспортният министър Норберт Хофер ще заеме засега вицеканцлерското място на Щрахе и ще го наследни начело на партията, където в момента е номер 2. 

48-годишният Хофер, по професия авиоинженер, загуби с малка разлика президентския балотаж от зеления Александер ван дер Белен през 2016 г. Вотът беше проведен два пъти заради технически нередности.

 
 

Протест с искане за нови избори

 
Малко след обявяването на оставката хиляди хора се събраха на протест в центъра на Виена с искане да бъдат проведени предсрочни избори.
 
Демонстрантите пред сградата на канцлерството към 16 часа българско време по данни на полицията бяха 5 000, съобщи австрийската информационна агенция АПА.
 
Акцията протичаше мирно, макар и шумно. 
 
 

Слухове за предсрочен вот през лятото

 
 
Предсрочни парламентарни избори в Австрия може да се проведат в средата на юли или през септември тази година, съобщи АПА, позовавайки се на анонимни източници. 
 
Според тях АПС настоява за провеждане на нови избори. 
 
По техни данни в момента в канцлерството се обсъждат варианти за сътрудничество в коалиционното правителство. АПС и Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц обаче не могат да намерят компромис за разпределението на министерските портфейли. 
 
Очаква се по-късно тази вечер изявление да направи президентът Александър ван дер Белен, който може да обяви следващи мерки заради политическата криза.

 

Историята

 

Скандалният видеозапис е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.
 
Жената на записа се представя като племенница на руски олигарх и казва, че иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия. Щрахе й обяснява как да дари пари на неговата партия посредством сигурна неправителствена организация.
Лидерът на АПС дава на жената да разбере, че може да се надява да получи строителни проекти, които преди са били поверявани на голямата австрийска компания Щрабаг (Strabag).

"Тя получава всички проекти, които Щрабаг получава сега", е цитиран да казва Щрахе от "Шпигел".

Австрийският вицеканцлер освен това съветва жената да купи най-големия вестник в страната - "Кронен цайтунг" - който след това да го подкрепи по време на предизборната кампания. Някои от журналистите в медията обаче ще трябва да бъдат сменени, отбелязва той и добавя:

"Ще доведем петима нови и ще ги настаним там. Това е сделката."

Срещата е била организирана от Йохан Гуденус - политик от АПС, който е учил в Русия и е в управителния съвет на Австрийско-руското дружество за приятелство. 

Гуденус, един от най-приближените съратници на Щрахе, също подаде оставка по-късно днес като шеф на парламентарния клуб на партията, върна своя депутатски мандат и напусна всички партийни постове.

Щрахе и Гуденус признали за срещата, след като били попитани от германски медии.

В писмено изявление лидерът на АПС отбелязва, че на няколко пъти е казал на жената, че австрийското законодателство трябва да бъде спазено. Записът потвърждава тези негови думи, потвърждава "Шпигел". 

Щрахе освен това твърди, че става въпрос за "строго частна" среща в "небрежна, спокойна ваканционна атмосфера с пиене във весела обстановка".

 

Версията на Щрахе

 

Щрахе заяви не днешната пресконференция, че две жени, явно подставени лица, "потърсили Гуденус след смъртта на баща му, когато е бил в потиснато настроение, и разказали, че имат интерес към ловното имение на семейството", предаде БТА.

Едната от тях, предполагаема латвийска гражданка, придружена от дъщеря си, заявила пред Гуденус, че иска да се засели във Виена и да инвестира в Австрия. Имала намерение да се запознае с Щрахе чрез свой германски познат. После, през лятото на 2017 г., на остров Ибиса се състоял "частен разговор" в присъствието на този германец, който поканил Щрахе и Гуденус на вечеря. 

Според Щрахе по време на вечерята, записвана с "незаконни средства за проследяване", бил направен опит те двамата с Гуденус да бъдат въвлечени в престъпление и в разговори на противоправна тема.

"Откъси от видеото бяха изрязани от общия контекст и насочени срещу нас", заяви той. 

Политикът посочи, че след това никога не е контактувал с тази жена, нито пък Австрийската партия на свободата е получавала от нея някакви вноски.

"Това бе частна среща, в която участвахме само ние двамата" (с Гуденус), добави той.

Щрахе подчерта, че историята със скандалния видеозапис е мръсна кампания за дезинформация и той не желае заради нея да поставя под заплаха дейността на австрийското правителство.

Той изтъкна, че всички обвинения са извадени от контекста, и настоя да се публикува пълният видеозапис с всички подробности от разговора на остров Ибиса.

Политикът призна, че повлиян от алкохола, може би си е позволил да обсъжда всякакви теми през въпросната вечер. 

Сметната палата на страната настоя АПС да внесе яснота в изявленията на своя лидер. Върховната прокуратура на Австрия започна проверка на данните за тайно финансиране на Австрийската партия на свободата, допълва ТАСС, цитирана от БТА.