Демократът Джо Байдън, бивш вицепрезидент на САЩ и кандидат за президентските избори през 2020 г., започна кампанията си с предложение за платформа, основаваща се на сътрудничество и единство между партиите, и с критики към "главния разединител" Доналд Тръмп, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Седемдесет и шест годишният Байдън е един от над 20 претенденти за номинацията на Демократическата партия за изборите. Към момента той е и водещият кандидат.

Пред привърженици във Филаделфия Байдън заяви, че "ще възстанови душата на нацията":

"Нашата политика се занимава с разделение, а президентът ни е главният разединител", каза бившият вицепрезидент и обеща да постигне единство между републиканци и демократи.

Голяма част от речта си той посвети на остри критики към Тръмп и "разрушителната му политика", цитирайки разделянето на семейства на границата с Мексико и реакцията на президента на националистически митинг в Шарлътсвил през 2017 г., в която мнозина съзряха подкрепа за крайнодесни организации.
Ако американците искат президент, който засилва разделението ни, управлява с натиск, демонизира опонентите и бълва омраза, аз не съм им нужен - имат си президента Доналд Тръмп, каза Байдън.

Кандидатирам се, за да предложа на страната ни - на демократи, републиканци и независими - един различен път. Не връщане към нещо, което никога не е съществувало, а към бъдеше, което осъществява истинския ни потенциал като страна, отбеляза той, имайки предвид лозунга на Тръмп "Да направим Америка отново велика".

Байдън говори също за достъпа до образование и здравеопазване, и за климатичните промени, включително за нуждата от "революция на чистата енергетика".

Джо Байдън се кандидатира за президент за трети път. Той е сенатор в продължение на 35 години, преди да се присъедини към Барак Обама на изборите през 2008 г. и да бъде негов вицепрезидент осем години.