Бързият възход на Джо Байдън в надпреварата за президентската номинация на демократите през 2020 г. привлича вниманието на Доналд Тръмп и тревожи съюзниците на президента, които определят бившия вицепрезидент от администрацията на Обама за един от фаворитите на предстоящите избори.

Байдън се издигна от статуса на "потенциален кандидат" до водач сред полето от кандидат-президенти на Демократическата партия само няколко дни след като официално обяви намерението си да се включи в надпреварата.

Според проучване на Си Ен Ен Байдън има преднина от 15 пункта пред втория от останалите 20 кандидати на демократите.

Някои от съветниците на Тръмп гледат на бившия вицепрезидент като на сериозен противник, тъй като той се ползва с широка подкрепа в трите щата, които донесоха победата на Тръмп през 2016 г. - Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания.

Ако Тръмп загуби някои от тях през 2020 г., преизбирането му ще бъде много трудно.

"Те мислят, че са в опасност на тези места и мислят, че той е истинска заплаха", сподели един от съветниците на президента, пожелал да запази анонимност.

Първоначалната реакция на Тръмп след огласяването на кандидатурата на Байдън бе да повтори стратегията, която свърши чудесна работа на предишните избори - да му измисли прякор.

Така се роди "Заспалият Джо Байдън". Тръмп също се опитва да убеди американските граждани, че опонентът му не е особено интелигентен.

"Познавам Джо от години", заяви президентът пред консервативната телевизия "Фокс Нюз". "Той не е с най-блестящия мозък, не мисля, но името му е разпознаваемо", допълни републиканецът.

По-късно Тръмп изнесе тирада в "Туитър", след като най-големият профсъюз на пожарникари подкрепи Байдън за изборите. Той сподели дузина съобщения в социалната мрежа на пожарникари и техни роднини и приятели, които пък изразяват подкрепа за настоящия президент и критикуват Байдън.

Въпреки това много от приятелите на Тръмп издават, че той не е особено притеснен от бившия вицепрезидент, тъй като първичните избори на практика ще започнат в началото на следващата година.

Съветничката на Белия дом Келиан Конуей също не възприема Байдън за най-сериозната заплаха.

"Не, аз просто мисля, че е забавно да си припомняме за него... Може би той е лесна цел, пък и току-що обяви кандидатурата си за президент на Съединените щати", обясни тя пред репортери.

Съюзници на Тръмп поясняват, че Байдън може много лесно да бъде сдъвкан и изхвърлен от останалите кандидат-президенти сред демократите. Много от тях стоят вляво от бившия вицепрезидент и прокламират мерки като съществено повишаване на данъците на богатите и обществено здравеопазване.

"Харесвам шансовете ни срещу всеки един потенциален кандидат на демократите", заяви Дейвид Ърбан, политически съветник на Тръмп от времето на президентската му кампания през 2016 г.

Предупредителни знаци

Според предизборния екип на Тръмп - който и да спечели кандидатурата на демократите, ще предложи политически позиции, които не се споделят от повечето американци.

"На първичните избори на демократите няма да има центристко направление", обяви Тим Мърто - директор по комуникациите на кампанията на президента. "В момента ние гледаме на тях като на един голям либерален организъм с 28 глави", допълни той.

Все пак Тръмп трябва да забележи предупредителните знаци.

Той победи с малка преднина Хилари Клинтън през 2016 г. в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. Това се случи благодарение на помощта на работническата класа, чиито представители по-рано гласуваха за демократите. Според съветници на Тръмп успехът му на тези места въобще не е сигурен.

Байдън - дългогодишен сенатор от Делауер, участва в първия си предизборен митинг в Пенсилвания и набързо превърна кампанията си в битка срещу Тръмп, а не срещу своите съперници от Демократическата партия.

Както заяви довереник на Тръмп, социологическите данни показват, че на този етап Байдън ще се представи добре поне в Пенсилвания, Уисконсин и евентуално в други два щата, които настоящият президент спечели - Флорида и Северна Каролина.

Източникът добавя, че ако това се случи, на Тръмп ще му е трудно да навакса загубите с победи в останалите щати, за да постигне необходимите 270 гласа в избирателната колегия, за да си осигури президентството.

"Всъщност няма много възможности за разширяване на (изборната) карта отвъд предишните резултати", казва довереникът.

За да се справи с Байдън, Тръмп посочва икономическите си успехи в Пенсилвания, където безработицата е рекордно ниска.

Някои от съюзниците му обаче критикуват президента, затова че преувеличава постиженията си в икономиката, не предлага план за реформа на здравеопазването и обръща твърде много внимание на мигрантите по южната граница. Според тях Тръмп все пак разполага с достатъчно време да преформулира посланието си преди изборите през ноември 2020 г.

"Предстои ни дълъг път", казва един от доверениците на републиканеца.

Анализът на Стив Холанд е публикуван в "Ройтерс".