Премиерът Бойко Борисов отново реагира остро на коментар на президента Румен Радев, а поводът за задочния спор между двамата е същият като през седмицата - срещите, които държавният глава организира последователно с представители на съдебната власт, на правителството и на обществени организации за предстоящата процедура за избор на нов главен прокурор. Мандатът на Сотир Цацаров изтича в края на годината. 

"Когато се говори за конституция, къде в конституцията пише, че разделените власти имат право да се месят в съдебната система и да ги привикват на килима един по един?", попита Борисов, отново намеквайки, че според него президенът се меси в съдебната власт.

"Като отиде магистратът сам на тази среща в президентството, какво прави, за какво си говори? Има ясно разписани правила – съдиите си избират съдиите, прокурорите - прокурорите. Промените стават в парламента и не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът", заяви Борисов.

Той участва в предизборното събитие на ГЕРБ в зала "Арена Армеец" в София, където освен него събралия се партиен актив бе надъхан за предстоящите избори и от кандидата на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер. 

По- рано през деня в Благоевград президентът Румен Радев заяви, че консултациите  отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор. И нарече реакцията на представители на ГЕРБ "изкуствена драма". Държавният глава каза още, че той не привиква главния прокурор всяка сряда, нито кани магистрати в дома си - очевидно намеквайки, че изброеното се прави от Борисов. 

 
Бойко Борисов заяви пред съпартийците си, че в предстоящата последна седмица от предизборната кампания за евровота очаквал "четвъртък и петък да ни правят Костинброд." Препратката е към 2013 г., когато в деня за размисъл преди парламентарните избори тогава тръгна обвинение към ГЕРБ за опит за подмяна на вота с печатане на бюлетини.
 
Предупреждението дойде в края на речта на министър-председателя, която закри събитието. 
"Видяха, че изядохме шамарите, извлякохме си поуките, но партията се вдигна. Това ги плаши", каза Борисов. 
В първата част на изложението му се чуха познатите тези за прогреса, строителството, колко добре върви държавата и т.н. Говориха и заместиците му в партията, и министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов, и водачката на листата за евровота Мария Габриел. 
 
Гостът Манфред Вебер представи пред залата приоритетите си като кандидат за председател на Европейската комисия, като пое ангажимент ако я оглави да работи за незабавното приемане на България в Шенген (решението не зависи от ЕК, а от решение на всяка от страните членки - б.р.