„Игра на тронове”, сериалът, който през юни 2011 г. започна с 2 млн. зрители, след 73 епизода завърши днес, 20 май, с 20-милионна публика и още четири поредици, породени от книгите на Джордж Мартин – някои вече напът към зрителите, други все още проекти. Предлагаме ви кратък обзор на финалния осми сезон – без спойлери.

Мненията на феновете относно финала се разделиха

Финалният шести епизод на „Игра на тронове” раздели мнението на феновете както по света, така и у нас. #GameOfThrones  е сред най-споделяните хаштагове в социалните мрежи, под него се споделят впечатления за финала и те са доста противоречиви – има разочаровани, зарадвани, изненадани и такива, които казват „Точно както очаквах”. Подобно е положението и у нас – във Фейсбук-групата „Игра на тронове – България”, разделението е дори по-голямо. До 9 ч. на 20 май 10 от 10 точки на финала бяха дали 91 членове, 1 точка – 73-ма, а само 18 души са избрали третия, компромисен вариант в анкетата са дали 5 точки.

Финалният сезон бе най-критикуван

Всеки епизод от осми сезон отнесе много критики. Първите два епизода – „Зимен хребет” и „Рицар на Седемте кралства” – заради изобилието от диалог и липсата на екшън. Оплакванията от третия „Дългата нощ“ бяха, че хората са се били с армията на Нощния крал по тъмно и феновете не са успели да се насладят на подробностите от сражението. Бойната стратегия на Денерис, Джон и армиите им също бе тежко критикувана от специалисти по военно дело. Операторът Фабиан Вагнер обясни, че лошата картина се дължала на грешката на канала HBO, който понижи качеството на видеото.

В четвъртата серия недоволство сред някои зрители предизвикаха както груби грешки от военно естество на майката на дракони, така и лични решения от интимен характер на част от персонажите. А случайно попаднала в кадър картонена чашка кафе разсмя по-наблюдателните. С най-големи възмущения бе посрещнат петият епизод „Камбаните“ – зрителите масово не приемаха „изненадващите” действия на „полудялата” Денерис, въпреки че историята е пълна с подобни примери.

Недоволството прие такива размери, че в дните между петия и шестия епизод над един милион зрители се подписаха под петиция с искане за презаснемане на целия осми сезон с нови сценаристи. Шоурънърите Дейвид Бениоф и Дейвид Уайс бяха обвинени в некомпетентност и неспособност да довършат сериала без литературната основа (след като авторът на „Песен за огън и лед” фатално закъсня със завършването на новите части от поредицата). Недоволни зрители успяха да манипулират Гугъл така, че при търсене на изображения за „bad writers“ (лоши писатели) търсачката показва снимки на Бениоф и Уайс.

Финалът не остави щастливи и някои от звездите на сериала – Лина Хийди имаше претенции по повод някои постъпки на Церсей и изрази разочарование от последната си сцена. Актрисата Софи Търнър заяви, че краят ще разстрои доста от феновете, в този дух се изказа и Емилия Кларк.

Сериалът все пак постави зрителски рекорд

Въпреки бурята от критики, „Игра на тронове” постави още няколко рекорда: петият епизод от осмия сезон е най-гледаният в историята на поредицата. На канала на НВО са го видели над 18 милиона души. Предишният рекорд беше поставен след излизането на третия епизод („Дългата нощ”) – 17,8 милиона гледания. Няма да е голяма изненада, ако утре се окаже, че финалният епизод 6 е събрал над 20 млн. зрители. Но това е само „законната” публика на „Игра на тронове”. Реалните числа са далеч по-големи. През септември 2017 г. беше съобщено, че седмият сезон на „Игра на тронове“ е бил гледан нелегално над един милиард пъти.

Сериалът завърши, но идват нови истории от неговата вселена

Джордж Мартин е подготовил проекти за четири поредици, чието действие се развива във вселената на „Игра на тронове”. HBO вече работи по създаването на първия от тях – с Наоми Уотс и Джош Уайтхаус в главните роли. Новият сериал ще разказва предистория — действието му се развива десет хиляди година преди събитията в „Игра на тронове”. Премиерна дата още не е обявена. По думите на Джордж Мартин, поне два от четирите проекта са основани на материали от книгата му „Огън и кръв” – която ни връща 300 години назад и представлява хроника на управлението на прародителите на Денерис, династията Таргариен.

Що се отнася до финалния епизод от „Игра на тронове”, за него е още рано да се говори. Все пак можем да кажем, че букмейкърите познават – но не винаги.

Площад Славейков