Жан-Клод Шнайдер носи титлата "директор на никотиновите продукти" във Phillip Morris International, но далеч по-важно е участието му в разработването на последния и най-известен продукт на компанията - устройството на бездимна употреба на тютюн IQOS. Шнайдер в момента води продуктовата разработка на бъдещите устройства от портфолиото на PMI и подобряването на настоящите, занимава се с всичко от технологията зад устройствата, с дизайна им и превръщането на концепцията в реален физически продукт. 

Пред Клуб Z той разказа както за плановете за подобряване на IQOS, така и за другите продукти на компанията, които са все още в тестова фаза - Teeps и Mesh.

 

В каква посока смятате да развивате IQOS като устройство? 

Първо, адресираме основните проблеми по отношение на здравината на устройството. Ключови са скритите иновации - затварянето, отварянето, контактът между тютюна и острието. Следващият тип иновации са свързани с нещата, които могат да откажат купувача от това да ползва устройството. Един пример е почистването - търсим начин да намалим остатъците от тютюн, за да се налага по-малко чистене. Целта е потребителят да не се откаже от това да ползва IQOS заради наглед дребни проблеми. След това идват ясните иновации - свързаност например.

В предишната версия на устройството имаше бутон за Bluetooth, в някои държави се предлагаше и приложение за смартфони. Имах възможност да го тествам, въпреки че в България не беше достъпно и функциите му бяха много ограничени. Бутона го няма в тази версия. Отказахте ли се от Bluetooth връзка?

Не, и IQOS 3.0 има Bluetooth свързаност. Сега искаме да започнем стъпка по стъпка да споделяме повече данни и информация с потребителя. Не е лесно за приложенията от този тип да са в магазините за приложения, те не са много толерантни към тютюневите компании. Засега сме вкарали технологията в устройството, как ще изглежда програмата и софтуерът е отделен въпрос и разработката предстои. Но постепенно се надяваме, че големите компании ще си променят мнението и сега, след като имаме одобрение от FDA (Федералната агенция за лекарствата на САЩ), не виждам защо в някакъв момент Apple например да не позволи такива приложения.

По всяка вероятност хората се притесняват и от сигурността, особено след скандалите със споделяне на данни от Facebook.

Да, и това е напълно легитимно притеснение. Първо трябва потребителите да са съгласни със споделянето на информацията. Това ще ни даде възможност да събираме важни данни за работата на устройството - при какви ситуации мига в червено, блокира или не зарежда холдърът. Създаването на връзка между определен индивид и неговата употреба на устройството е вид защитени лични данни, разбира се, и ще ги третираме като такива.

Едно от най-честите оплаквания онлайн е затъпяване на острието и счупването му. Вземате ли мерки в тази посока?

Вярно е, че острието е крехко. Острието трябва да влезе доста лесно в тютюна. Ако го направиш по-здраво, вкарването ще е проблемно. Тогава ще започнеш да мачкаш тютюна, острието няма да има добър контакт с него и ще спаднат качеството и количеството на аерозола. Понякога има счупвания, понякога потребителите не ползват почистващия инструмент, някои вкарват всякакви неща вътре - хората са креативни, затова и създадохме специален инструмент за целта.

Разкажете ни повече за концепцията Teeps. Ще видим ли скоро това устройство на пазара?

Teeps отново е heat, not burn устройство - нагряваш тютюна, а не го гориш, и по отношение на вкуса на аерозола ще е много подобно на IQOS.

Голямата разлика е, че не ползваме електронно устройство. Вместо това на стика се слага въглероден източник на нагряване, който палиш със запалка и който генерира аерозол.

По дизайна има много елементи, които да регулират температурата, така че да не се запали тютюнът. Но това е много сложен продукт от производствена гледна точка. В IQOS имаме електронен контрол на температурата, устройството се адаптира. Докато тук в момента, в който запалиш устройството, нямаш контрол. Затова трябва да го произведем изключително прецизно.

Към какъв тип потребител е насочен Teeps? Каква ниша запълва?

Първоначално мислехме - това е по-скоро за традиционалистите. Те не искат да имат джаджа, която да презареждат, а нещо, което могат да ползват много просто - имат си запалка, палят си стика. Искахме нещо, което пак нагрява, а не гори, но по много лесен начин. И което е по-близо до традиционните цигари по отношение на ритуала. В момента се тества в Доминиканската република. Като дизайн е изключително просто, но като производство е сложно. Може да стане популярно много бързо, но трябва да имаме достатъчно капацитет за производството му, всеки етап трябва да е идеален. 

Teeps не е еволюция на IQOS. Идеята всъщност съществува отдавна, имаше няколко опита за подобно устройство през 90-те в САЩ. Разработката от нас започна по същото време на тази на IQOS. Но трябва да сме сигурни, че няма да изгори тютюнът, че всяко запалване на устройството в 100% от случаите ще води до аерозол, а не до дим. Затова още не сме готови. Надяваме се през следващите години да го представим на пазара.

С какви други продукти ще разширявате портфолиото си?

Разработихме и нов вид електронна цигара - Mesh. Както знаете, повечето електронни цигари използват една и съща технология, разработена в Китай, т.нар. wick and coil (фитил и намотка). Ние разработваме своя, която отново има по-добър контрол върху температурата. В момента има прилични продукти на пазара, но и много, които създават проблеми. Mesh в момента се предлага само във Великобритания, но скоро ще се появи и в други държави.

Вече има копия на IQOS от китайски производители. Смятате ли, че ще се появят още подобни продукти, как се чувствате при това?

Важното нещо е да не заблуждаваме потребителя. Това е последният ни шанс да си спазим обещанията.

Не знам какво правят другите, но се надявам, че ще спазват високи стандарти от гледна точка на науката, от гледна точка на контрола над качеството. Не е толкова сложно да се създаде дим или аерозол, да бъдем честни. Сложното е качеството да е едно и също през цялото време. Ако температурата се вдигне много, го гориш и вече нямаш аерозол.

Важно е от потребителска гледна точка колко са сигурни, че това, което ползват, работи по същия начин?.Какво съдържа аерозолът? Същото е и с електронните цигари. Има много системи за продукти с намален риск. Ако са добре произведени, ако течността спазва определени изисквания, как се комбинират ароматите и се поддържа същото ниво на качество, имаш добър продукт. Някои сигурно се справят много добре, други обаче търсят бърза печалба. Цената на качеството е много висока.

Може да се каже, че IQOS е успешен продукт - в Япония са над една пета от употребяващите тютюн, над 6% в България…

Да, има много добри резултати в България. В Русия също се справят много добре.

Казахте, че това е последният ви шанс…

Като индустрия.

Да, смятате ли, че се справяте добре с този последен шанс? Имате вече и конкуренция в лицето на Glo.

Да, и това е чудесно. Надявам се, че всички ползваме едни и същи стандарти. За да не стане така, че устройството е Heat not burn, но всъщност не съвсем. Надявам се, че конкурентите няма да се изкушат от възможност за бърза печалба. И все пак конкуренцията е нещо чудесно.