Асоциацията на европейските журналисти - България призовава главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна проверка за съответствието на политическа партия "Възраждане" с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии. На лидера на партията Костадин Костадинов следва да му бъде потърсена отговорност по реда на Наказателния кодекс.

Това се посочва в позиция на АЕЖ по повод предизборен видеоклип, публикуван в сряда от политическата сила, в който се пресъздава масов разстрел - мъж разстрелва с два автомата насядали по парламентарни банки костюмирани мъже. И завършва с призива - "27, ако отговорът ви е ДА". За клипа Клуб Z пръв писа също с въпрос - ще се самосезира ли държавното обвинение.

Кадрите са част от украинския сериал "Слуга на народа", а актьорът, който стреля, е Владимир Зеленски, избран наскоро за президент на страната. В сериала сцената представлява фантазия на героя му Василий Голобородко, учител по история, който също става президент.

Конституцията на Република България забранява съществуването на партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. Наред с това, в Конституцията е предвидено, че правото на изразяване на мнение не може да се упражнява за призоваване на извършване на престъпление или разпалване на вражда. Чл. 2 (3) от Закона за политическите партии постановява, че "Политическите партии използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели", се посочва в позицията на АЕЖ.

"Законът за политическите партии предвижда, че по искане на прокуратурата Софийски градски съд разпуска партии, които нарушават Конституцията или чиято дейност системно нарушава изискванията на закона. Смятаме, че са налице и двете основания и по тази причина се обръщаме към главния прокурор с призив да изпълни законовите си задължения", допълват оттам.

Журналистите настояват още прокуратурата да провери дали лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов не попада в хипотезата на чл. 162 (3), във връзка с чл. 162 (2) от НК, предвиждаща лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 10 000 до 30 000 лева за лице, което ръководи организация, която си поставя за цел да употреби насилие срещу другиго заради политическите му убеждения.

"Асоциацията на европейските журналисти - България е категорична, че българските институции трябва твърдо да се противопоставят на идеология, възхваляваща тероризма. Терористичният акт във френския вестник Шарли Ебдо, както и стотиците случаи на масови разстрели на невинни граждани в Европа, САЩ, Близкия Изток, Азия и Нова Зеландия показват колко сериозно трябва да се приема всяка една заплаха.

Очакваме незабавни действия от прокуратурата срещу партия "Възраждане" и нейния лидер Костадин Костадинов", завършва позицията на асоциацията.