Европейските лидери са призовани да изберат поне една жена, когато заменят Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет, постове, които винаги са били заемани от мъже, пише "Гардиън".

Апела отправят 70 водещи политици, включително водещите кандидати за постовете, бивши министър-председатели и бившият председател на Комисията Романо Проди.

В момента от 21 редови еврокомисари осем са жени. Има само една жена сред шестимата заместници на Юнкер.

След европейските избори 28-те държавни и правителствени ръководители ще се опитат да постигнат консенсус за това кой да води Комисията за петте години след 1 ноември т.г. Те ще се срещнат на работна вечеря в Брюксел във вторник, за да започнат процеса.

"Равното представителство е в интерес на всички", казват подписалите призива, който е публикуван на уебсайта на френския институт Жак Делор". “Това не е женски проблем. Въпреки това някои се държат сякаш жените са малцинство. Жените не са малцинство. Жените и мъжете трябва да са представени, когато става дума за водачеството в Европа. Така че помогнете ни да гарантираме, че новото лидерство е равно. Време е да имаме Европейска комисия с равновесие на половете".

Апелът е подписан от водещите кандидати за председател на Комисията от Европейската народна партия Манфред Вебер (Германия), Франс Тимерманс (Холандия), Бас Ейкхоут и Фрациска Келер от Зелените, Маргрете Вестагер, еврокомисарка по конкуренцията и Ги Верхофстадт от либелалите.

Възможните кандидатки да застанат начело на Европейската комисия или на Европейския съвет включват президентката на Литва Далия Грибаускайте, главната изпълнителна директорка на Световната банка Кристалина Георгиева, изпълнителната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Германската канцлерка Ангела Меркел също е спрягана за висш пост в ЕС, но тя няколкократно подчерта, че това не я интересува.