Премиерът Бойко Борисов разгледа меча на хан Кубрат и пръстена му с монограм.

Заедно с министъра на културата Боил Банов и генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле министър-председателят се разходи из Националната художествена галерия. Днес следобед там се открива експозиция с ценните предмети в рамките на Дните на „Ермитажа“ в София.

"Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат", каза Борисов.

По време на обиколката Борисов влезе в ролята на гид и разказа на Одри Азуле легендата за Кубрат, синовете му и снопа пръчки. Това е единственият изход на една нация да бъде успешна, категоричен беше Борисов и напомни, че Българското председателство на Съвета на ЕС също е преминало под мотото „Съединението прави силата“. А след това пред оръжието на хана възкликна:

„Красота, красота, ама си е меч!“

Мечът и пръстенът на Кубрат са част от Перешчепинското съкровище. То е най-значимото българско съкровище и едно от двете извън съвременните български земи. То доказано е било на Кубрат.

Мечът е с дължина 94 см и датира от 30-те години на VII век. Изработен е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий. Съкровището съдържа и няколко пръстена-печати и други лични вещи – общо 800 предмета.

То е открито през 1912 г. край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. През 1984 г. германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.

Борисов изрази надежда, че ще бъде възможно да се направи официална отливка на меча за България. "Надявам се на вашето разрешение, ще бъдем щастливи и ще го приемем като знак на приятелство", обърна се премиерът към заместник-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов.

„Днес е най-светлият празник на светите братя Кирил и Методий, имаме и делегация в Рим. Там сме заедно с колегите от Северна Македония и почитаме българската азбука и българската култура заедно, вместо да сме разделени“, каза още Борисов по време на обиколката.

По-късно през деня на среща с Одри Азуле Борисов заяви:

„Най-важният фактор за доброто образование са учителите, затова изпълняваме ангажимента си за увеличение на техните заплати“, акцентира премиерът Борисов. Той посочи, че правителството полага усилия за осигуряване на високо качество на образователния процес и учебната среда. „Държавата осигурява още равен достъп до всички нива на образование и професионално обучение за възрастните и децата в уязвимо положение, както и за българите с увреждания.“

Г-жа Азуле поздрави България за това, което е постигнала в областта на образованието и науката, благодари и за подкрепата на страната ни в ООН за превенцията срещу екстремизма и антисемитизма, съобщи пресслужбата на кабинета.

Двамата обсъдили сътрудничество в сферата на подводната археология, на каквато е особено богат районът около остров Свети Кирик и Юлита край Созопол. Българският премиер напомнил, че много от нашите паметници на културата са обекти на ЮНЕСКО. Одри Азуле заявила, че е била изключително впечатлена от Тракийското златно съкровище, което бе изложено в музея „Лувър“ в Париж през 2014 г.