Първенството на Първа лига свършва с голям скандал, който може да продължи във времето. Най-малкото трябва да се разследва, но за момента няма официална информация дали това ще се случи.

Още преди два дни стана ясно, че шестима футболисти на "Черно море" са извадени от отбора за последния мач срещу "Лудогорец", имащ пряко отношение в битката за титлата. Снощи "орлите" спечелиха с 3:1 и станаха шампиони за осми път, но акцентът се поизмести заради липсата в редиците на гостите на следните играчи: вратарите Георги Китанов и Иван Дюлгеров, Виктор Генев, Пламен Димов, Георги Илиев и Петър Витанов.

Стана ясно, че дни преди срещата целият отбор е бил подложен на полиграф ("детектор на лъжата"). По информация на Клуб Z това е извършено от частна фирма, а не от МВР. След което шестимата са отстранени от състава не само до края на сезона, а въобще.

"Причината да ги няма тези футболисти е, че преди два дни ръководството ни съобщи, че няма да продължаваме с тях за наше съжаление, заяви снощи пред "Диема Спорт" треньорът Илиан Илиев. - Всякакви въпроси към шефовете по този въпрос... Тези играчи няма да са част от тима в бъдеще, така ми беше съобщено."

Той отказа конкретика, втори път прехвърли въпроса към клубната управа и призова да не се лепят етикети на въпросните футболисти.

"Черно море" като клуб засега мълчи по въпроса. БФС също. Прокуратурата също не е обявила дали е започнала разследване.

В медиите се твърди, че шестимата са изхвърлени по подозрение в симулативна игра в двубоя срещу ЦСКА-София на 4 май, завършил 3:1 за "червените" във Варна. Това бе двубоят, ден преди който Любослав Пенев напусна изненадващо "Българска армия". Тимът обаче спечели и остана в битката за титлата.

Кои са шестимата изхвърлени?

Иван Дюлгеров (кадър на "Черно море") е титулярният вратар на отбора, а Георги Китанов (и той и "моряк") - негова резерва. Китанов до неотдавна беше в ЦСКА-София. Виктор Генев е основна единица в защитата на отбора. Той започна във футбола от "Левски". Неговият партньор в центъра на защитата Пламен Димов е от Бургас, мина през "Левски" и "Ботев" (Пловдив).

Петър Витанов е юноша на ЦСКА, част от тима спечели купата на България преди три години.

Георги Илиев не се нуждае от представяне - лидерът на "Черно море" и двигател в средата на терена. Преди време за кратко премина през ЦСКА.

С изключение на Китанов (той нямаше и право да играе срещу бившия си тим по договор), останалите бяха титуляри срещу ЦСКА-София. Петър Витанов беше заменен. 

Сега случаят е най-вече в полето на БФС и разследващите органи. Те трябва да кажат дали въобще има случай. Футболната централа има служител, заплатата на когото се превежда от УЕФА, занимаващ се точно с такива казуси. Казва се Марио Костурков. И с неговите усилия наскоро "Верея" бе изваден от Първа лига по сигнали от УЕФА за "черно тото".

БФС има и комисия "Етика и феърплей", в ресора на която също са скандали от подобно естество. Те могат да спрат правата на футболисти, да накажат и глобят отбори, но наказателната отговорност си остава приоритет на прокуратурата.

За момента няма никаква официална комуникация между "Черно море" и БФС. Може да са водени разговори, но не и кореспонденция с писма, сигнали и т.н.