Антикорупционната комисия поиска, а Пазарджишкият окръжен съд разпореди да бъдат запорирани над 9 милиона лева сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев, на съпругата му и на свързани с тях фирми, съобщи БНР. Претенциите на комисията са за незаконно придобито имущество.

Решението на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е на база шест тома доказателствен материал. Част от тях е и прословутото тефтерче, което бе открито в спалнята на Рачев при обиска през февруари миналата година. В него са записани големи суми пари и инициали на хора. Тогава Специализираната прокуратура му повдигна обвинение за източване на общината като действащ кмет. Реакцията на Инициативния комитет "Да спасим община Септември", който предизвика проверките. 

"Продължаваме да питаме защо Министерството на финансите бездейства, след като Община Септември е във фактическа неплатежоспособност, тоест фалит, и на сайта на Министерството е посочена информация за поети задължения от над 22 милиона лева, без да е ясно за какво са тези поети задължения", коментира пред БНР Адвокат Николай Баташки.

Определението за запор на имотите и банковите сметки на Рачев и кръга около него не е окончателно. Въпреки това обжалването му пред Пловдивския апелативен съд не спира изпълнението му. БНР припомня, че преди седмица Рачев получи условна присъда от 2 години и половина заради укрити данъци в големи размери за период преди да стане кмет на Септември.