„Болка и величие“ – заглавието, под което ще се разпространява у нас новият филм на Педро Алмодовар – ще бъде показано премиерно в България на 33-ото издание на фестивала „Киномания“, съобщават от НДК. Творбата заслужено обра овациите в Кан, а Антонио Бандерас спечели наградата за най-добър актьор.

По думите на Божидар Манов, отличието за Бандерас, персонализирал на екрана алтер егото на режисьора, съвсем не е достатъчна – според критика, Алмодовар е несправедливо пропуснат сред важните награди на фестивала. „Талантлив филм, заснет с много искреност, болезнена откровеност и елегантни режисьорски решения“, „Болка и величие“ е носталгична автобиографична изповед на испанеца.

Филмът на Алмодовар е първото обявено заглавие от тазгодишното издание на „Киномания“, продуциран от НДК. Прожекцията ще бъде на 23 ноември.

„Болка и величие“ е вдъхновен от филма „8½“ на Фелини и разказва за остаряващ режисьор. В ролята на Салвадор Майо Антонио Бандерас пресъздава пътуването в миналото на един самотен вече творец и емоцията от срещите му с хората, оставили траен отпечатък в живота му. Филмът търси отговор на въпроса дали човек намира смисъл в живота си без творчеството.

Актрисата Пенелопе Крус се появява в реконструирания свят на Майо като важна част от неговия емоционален пъзел. След епизодичните им появи в „Свалки в облаците“ (2013), това е първият филм на Алмодовар, в който двама от предпочитаните му актьори – Антонио Бандерас и Пенелопе Крус – играят главни роли.

„Хората си мислят вероятно, че ние живеем на червения килим, но това не е вярно. Ние страдаме много, правим саможертви и у всеки актьор има много болка. Но има и слава, и това е моята нощ на слава“, каза Бандерас, получайки наградата в Кан, която той посвети на Алмодовар.

Фестивалът „Киномания 2019“ започва на 14 ноември и ще продължи до 28 ноември. Билетите за „Болка и величие“ ще бъдат в продажба от 29 май, сряда, на касите на Билетния център в НДК и онлайн.

"Площад Славейков"