Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини изведе своята крайнодясна партия "Лига" до историческа победа на евроизборите. Според екзитпол на консорциума "Опинио" за обществената телевизия РАИ, "Лигата" печели 33,8 процента от гласовете - най-добрия резултат в своята история и почти два пъти по-висок от този, постигнат на миналогодишните парламентарни избори, съобщи ДПА.
"Невероятен успех е", че "Лигата" стана "първа партия" в Италия, след като бе отписана като "застрашена от изчезване само преди пет години", каза Салвини на пресконференция в партийната централа в Милано.

Френският президент Еманюел Макрон, един от най-големите поддръжници на идеята за продължаване на европейския проект, загуби големия дуел с крайната десница на Марин льо Пен и това може да възпрепятства амбициите му за Стария континент, отбеляза АФП. 
Крайнодесният "Национален сбор" на Льо Пен победи с малка преднина центристката формация на Макрон, печелейки около 23,5 процента от гласовете. Льо Пен заяви, че този резултат е "победа за народа" и призова за нови парламентарни избори, тъй като този вот според нея е бил "референдум за неговите политики и дори за неговата личност".
Въпреки победите на Салвини, Льо Пен и на Найджъл Фараж в Обединеното кралство, очакваният възход на евроскептиците на европейските избори като че ли бе сдържан, отбеляза Франс прес.

Председателят на испанското правителство Педро Санчес е големият победител от вчерашния евровот в Испания - резултат, от който той ще се опита да се възползва, за да има повече тежест в Европа, отбеляза Франс прес. 

"Ние ще бъдем най-голямата делегация социалдемократи (в ЕП) и това е гордост за нас", но и "голяма отговорност", каза Санчес. Неговата Испанска социалистическа работническа партия спечели 32 процента от гласовете и 20 от общо 54 места в ЕП, изпреварвайки убедително основния си опонент, консервативната Народна партия, получила 20 процента от вота. 

Тази победа засилва амбициите на социалистите да се прицелят в някой от висшите постове в ЕС, като това, според партийни източници, най-вероятно ще бъдат тези на върховен представител на ЕС по външната политика и заместник-председател на Европейската комисия, отбеляза Ройерс. 
Европейските избори бяха белязани и от успехите на зелените партии, които се надяват да станат необходим събеседник в този политически пейзаж, който е по-фрагментиран отвсякога. Носейки се на гребена на световната активистка вълна за борба с климатичните промени, те направиха най-силното си представяне в историята на европейските избори, отбеляза Ройтерс.
Зелените завършиха неочаквано на трето място във Франция, в Германия са втори, удвоиха своя дял гласове във Финландия и Дания, пожънаха добри резултати в Белгия, Холандия и Великобритания. 

Партиите от коалицията на Ангела Меркел в Германия трябва да си извлекат поука от вчерашните избори, на които регистрираха най-слабите резултати в историята си, задълбочавайки кризата на идентичността на правителството. Резултатите още повече отслабват голямата коалиция на консервативния блок ХДС/ХСС (28,4 на сто) и социалдемократите (15,5 на сто), която откакто взе властта, управлява без никакъв ентусиазъм и плам, а само преминава от една в друга криза, отбеляза АФП.
Ако европейските избори са мярка за състоянието на Европейския съюз, едно нещо изглежда ясно: избирателите настояват за промяна, но не и за изначално преразглеждане на европейския проект. Въпреки че на евровота бе нанесен удар по ляво- и дясноцентристките партии, които доминираха в 40-годишната му история, не стана популистко "земетресение", както предричаше Стив Банън, бившия стратег на американския президент Доналд Тръмп, отбеляза ДПА.